En Popüler Yapay Zeka Programlama Dilleri
Yapay zekâ kavramı son yıllarda büyük işletmelerde ve projelerde sıklıkla adını duyurmaya başladı. Yeni teknoloji olarak da bilinen yapay zekâ ile süreçlerin kolaylaştırılması sağlanabilir ve yeni sektörlerin oluşması mümkün hale getirebilir. Bu noktada tahmin edebileceğiniz üzere en popüler yapay zekâ programlama dillerini öğrenmek iş hayatında sizlere büyük üstünlük sağlayacaktır.
Yazılıma da ilginiz bulunuyorsa hemen belirtilen programlama dillerinden birini öğrenmeye başlayabilir ve çeşitli yapay zekâ uygulamaları geliştirebilirsiniz.
En Popüler Yapay Zekâ Programlama Dilleri Hangileridir? 🧠
Yazılımcı olmak ve yazılım öğrenmek her geçen gün daha da popülerleşen ve büyük bir sektörün oluşmasını sağlayan kavramlardır. Fakat artık günümüzde yalnızca yazılım bilmek yeterli olmamaktadır. Bu noktada yazılım dillerini öğrendikten sonra spesifik bir alanda uzmanlaşmanız ve çeşitli kütüphaneler yardımıyla bilginizi genişletmeniz beklenmektedir. Yapay zekâ konusu da bu noktada en etkili teknolojilerden biri olmaktadır.
Bugün birçok yazılım dili bulunmakta ve bu diller ile farklı alanlarda projeler geliştirilebilmektedir. Yapay zekâ alanında proje geliştirebilmek için ise çok daha yeni nesil programlama dillerini kullanmanız gerekmektedir. Aksi taktirde istediğiniz verimi alamaz ve projelerini geliştiremezsiniz. Yapay zekâ kodlamasına izin veren ve bu alanda sınırsız imkanlar sunan en popüler yapay zekâ programlama dilleri ise aşağıda listelenmiştir.
5) Prolog 🤖
Prolog yalnızca yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılan en yeni nesil programlama dillerinden biri olarak bilinmektedir. Tamamen problem çözme ve öğrenme üzerine kurulu yapısı sayesinde giriş seviye bir yazılımcıdan ziyade uzmanlara ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla Prolog öğrenebilmek için yazılım dünyasını anlamanız ve yapay zekâ kavramının nasıl çalıştığını öğrenmeniz gerekiyor. Daha sonrasında Prolog hakkında daha detaylı araştırmalar yaparak yapay zekâ uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz.
4) C++ 💻
C++ uzun zamandır bilgisayar dünyasında bulunan ve bugün kullandığımız birçok uygulamanın arka planında bulunan yazılım dilidir. Bu yazılım dilinde herhangi bir sınırlama bulunmadığı ve Windows özelinde geliştirmeler yapılabildiği için günümüz oyunları, masaüstü yazılımları ve yapay zekâ projelerinin büyük çoğunluğuna kaynaklık etmesi kaçınılmaz olmuştur. Ayrıca programlamanın mantığını anlamak ve gelişmiş bir yazılımcı olmak için de mutlaka C++ öğrenilmelidir.
3) R Programlama Dili 🎇
İstatistiksel hesaplamalar dendiği zaman akla ilk gelen yazılım dili olan ve genellikle mühendisler tarafından çokça tercih edilen R programlama dili, sayısal yapay zekâ uygulamaları geliştirmede vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Bu yüzden en popüler yapay zekâ programlama dilleri dendiği zaman R Programlama dili mutlaka dikkate alınmalıdır.
- Detaylı istatistiksel hesaplamalar
- Veri görselleştirme modülleri
- Veri analizi ve veri madenciliği
- Bilimsel metotlar ile analiz ve raporlama
Görüldüğü üzere özellikle profesyonel araştırmalar, çalışmalar ve geliştirme süreçleri için birçok firma aktif olarak R programlama dilini kullanabilmektedir. Dolayısıyla yapay zeka alanında daha komplike süreçlerin analiz edilmesini ve raporlanmasını amaçlıyorsanız bu yazılım dilini kullanabilirsiniz.
2) Scala 🔴
Scala Java benzerliğiyle öne çıkan fakat Python fonksiyonelliğine sahip olan oldukça popüler bir programlama dilidir. Dolayısıyla yapay zekâ alanında da çeşitli geliştirmeler uygulayabilmek mümkündür. Fakat zor bir programlama dili olduğu için öncesinde çeşitli eğitimler almanız ve başka programlama dillerini öğrenmeniz tavsiye edilir. Daha sonrasında yeni teknolojilere uygun yapay zekâ projelerini hayata geçirebilirsiniz.
1) Python 🐍
Yeni nesil programlama dillerinden biri olmasının yanı sıra yapay zekâ teknolojileri ile tam uyumlu çalışan ve hayal edemeyeceğiniz teknolojiler yaratmanızı sağlayacak olan Python, öğrenmesi en kolay fakat gelişmesi en zor programlama dillerinden biridir. Bu noktada içerisinde barındırdığı binlerce kütüphane sayesinde ister web tabanlı ister masaüstü isterseniz de direkt olarak bot yapısında projeler oluşturabilirsiniz. Python ile üretebileceğiniz teknolojinin herhangi bir sınırı bulunmamaktadır.
- TensorFlow
- Scikit Learn
- PyTorch
- Caffe
- PyLearn2
- PyBrain
Yukarıdaki listede belirtilen Python kütüphanelerini, programlama dilini detaylıca öğrendikten sonra kullanmaya başlayabilir ve yapay zekâ uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz. Bu noktada Pip, IDLE, MathPlotLib, Numpy ve temel Python kodlama mantığını öğrenmeniz gerektiğini unutmayın.
Diğer Yapay Zekâ Programlama Dilleri 👨💻
İçeriğimizde belirtmiş olduğumuz programlama dillerinin dışında farklı amaçlara hizmet eden ve bilinenin dışında uygulamalar geliştirmenizi sağlayacak olan birçok programlama dili bulunmaktadır. Bu diller ile yapılan örnek projeleri inceleyerek ilginiz olup olmadığını öğrenebilir ve gereksinimlerini karşılayarak yapay zekâ programlamasına hızlı bir giriş yapabilirsiniz.
- Haskell
- LISP
- Java
- MatLab
Umarız en popüler yapay zekâ programlama dilleri arasından aradığınız bulabilmiş ve yazılıma adım atmaya karar verebilmişsinizdir. Bu süreçte Udemy, Youtube ve benzeri platformlardan mutlaka eğitim almanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca öncesine veri yapıları ve algoritmalar gibi konularda da uzmanlaşmanın size üstünlük sağlayacağını belirtmeden geçmeyelim.
Yapay Zekâ Programlama Dilleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌
Python Yapay Zekâ Kodları Nasıldır?
Python üzerindeki yapay zekâ kodlamaları, normal mantıkta da olduğu gibi öğrenme üzerine kuruludur. Fakat daha basit tanımlamalara sahip olduğu için temiz kodlama ile gelişmiş yapay zekâ uygulamaları geliştirebilmeniz mümkün hale gelmektedir. Yapacağınız projeye ve kullandığınız kütüphanelere göre programlamanın kodları ve yapısı değişkenlik gösterebilir.
Java Yapay Zekâ Kütüphanesi Hangisidir?
Java programlama dilinde yapay zekâ uygulamaları oluşturulmak istendiğinde en çok kullanılan hizmet Deep Learning for Java olmaktadır. Bu kütüphane ile yapay zekaya dair tüm bilgileri edinebilir ve uygulamalarınızı tek bir ekran üzerinden geliştirebilme fırsatını bulabilirsiniz.
C Yapay Zekâ Örnekleri Nelerdir?
C ile geliştirilen en büyük yapay zekâ uygulamalarına örnek olarak Siri ve Google Asistan gibi sanal sesli asistanlar gösterilebilir. Bunun yanında günümüz arama motorları da bazı noktalarda yapay zekadan faydalanmaktadırlar. İş süreçlerinde de birçok sektörde yapay zekâ kullanımını aktif olarak gözlemleyebilmek mümkündür. Fiziksel örnekler için ise GitHub platformundaki çalışmaları inceleyebilirsiniz.