Mobil HaberleriTeknoloji Haberleri

Telefondan Root Kaldırma (Root Nasıl Kaldırılır?)

Root kaldırma root nasıl kaldırılır birçok Android telefon kullanıcısı tarafından merak edilen konulardan biridir. Kullanıcılar, telefonlarının kullanımlarını daha kişisel bir hale getirmek için root işlemlerini tercih eder. Popüler şekilde tercih edilen işlemler olsa da kullanıcıların çeşitli riskler ile karşılaşmasına yol açabilir.

Akıllı telefonlar sahip oldukları performansı tam verimli bir şekilde kullanıcıya sunmaz. Cihaz ayarları ve kısıtlamalar, performansın tam bir şekilde aktarılmasını baskılar. Kullanıcılar cihazlarını daha yüksek bir performansta kullanmak ve aynı zamanda daha özelleştirilmiş bir cihaz kullanmak için root tercih eder. Root işlemleri kısa süre içinde birçok kullanıcı tarafından bireysel olarak yapılabilir.

Root Nedir?

Root atma ya da rootlama olarak adlandırılan işlemler, cihazın performansını en üst seviyede göstermesine yardımcı olur. Windows yönetici erişimi ile eşdeğer yetkiye sahip root, kullanıcıların cihazları üzerindeki bazı ayarlarda değişiklik yapmalarına imkan sunar. Root işlemi sadece Android cihazlar için tercih edilebilir. IOS işletim sistemi için root işlemi söz konusu değildir. Android cihaza sahip kullanıcılar, cihazın gizli özellikleri ve ayarlarını açmak için root atmayı tercih edebilir.

Root Kaldırma Root Nasıl Kaldırılır
Root Nasıl Kaldırılır?

Cihaz üreticileri tarafından izin verilmeyen işlemleri yapmak için kullanıcılar yoğun şekilde root işlemlerine talep gösterir. Kullanıma bağlı olarak pil ömrü zaman içinde azalmaya başlar, ancak root atarak sürecin tersine işlemesi mümkün hale getirilebilir. Android işletim sistemine sahip telefon ve tabletler üzerinden root işlemi yapılabilir. Java üzerinden çalışan işletim sisteminin teknolojisi oldukça üst seviyede bir gelişmişliğe sahiptir.

Kullanıcılar söz konusu teknolojiye, performansa ve kullanılabilirliğe ulaşmak için root atmayı tercih eder. Yoğun talep gören işlemler olsa da ilerleyen süreçlerde root kaldırma root nasıl kaldırılır gibi sorular merak konusu haline gelir.  

Root Ne İşe Yarar?

Android cihazlar için çeşitli imkanlar sunan işlemler, merak edilirken aynı zamanda farklı endişelerin de ortaya çıkması söz konusu olabilir. Kullanıcılar cihazlarında neler yapabileceklerini, cihazlarında ne gibi farklılıklar olacağını ve güvenilirlik en çok merak edilen konulardır. Root ne işe yarar sorusu için verilebilecek cevaplar şu şekildedir;

  • Pil ömrünü uzatmak.
  • Tam yedekleme.
  • CPU hız yükseltme ya da frekans düşürme.
  • Reklam engelleme.
  • Custom ROM yükleme.
  • Cihazda yüklü gelen uygulamaları kaldırma.
  • Tasker gücünü arttırma.
  • Telefon hızlandırma.
  • Telefon görünümünü özelleştirme.
  • Temel uygulamalar yerine daha işlevsel uygulamalar yükleme.

Root ile cihazlarda birçok farklı işlem yapılabilir. Ayarlarda ve özelliklerde değişiklik yapma imkanı sunan işlem sayesinde kullanıcılar, cihazlarını çok daha verimli bir şekilde kullanabilir. Root işleminden sonra cihaza üreticiler tarafından yüklenen uygulamaları kaldırmak, işlemci hızını arttırmak, yazı tiplerini özelleştirmek ve pil ömrünü iyileştirmek gibi birçok farklı işlem yapılabilir. Her ne kadar akıllı telefonlar gelişmiş özelliklere sahip olsa da performanslarını tam verimli kullanmadıkları için daha sınırlayıcı bir kullanım deneyim edilir.

Root Kaldırma Root Nasıl Kaldırılır
Root Nasıl Kaldırılır?

Kullanıcılar, işlerine yaramayacak uygulamalardan kurtulmak ve yerine daha işlevsel bir uygulama yüklemek içi root atma işlemini gerçekleştirir. Kullanıma bağlı olarak pil ömrünün düşmesi değil daha iyi bir şekilde korunmasını sağlayabilir. İşlemler tercih edildikten sonra yaşanılan sorunlardan dolayı root kaldırma root nasıl kaldırılır sorularına cevap aranmaya başlanabilir.

Root Nasıl Atılır?

Root atma kararı alan kullanıcılar birden farklı yöntem tercih ederek işlemlere başlayabilir. Root atma süreçleri, tercih edilen yönteme göre farklılık gösterir. Kullanıcılar, bireysel olarak cihazlarına root atabilir. Kolay bir şekilde root atmak isteyen kullanıcılar, çeşitli uygulamalardan yardım alabilir. En kolay yöntemler olarak öne çıkan uygulamalar sayesinde kısa süre içinde root atma tamamlanabilir.

Android cihazlar için root atma programları arasından seçim yaparak işlemlere başlanabilir. Bazı uygulamaları ve yöntemleri kullanmak için bilgisayar bağlantısına ihtiyaç duyulabilir. Bazı yöntemlerde ise herhangi bir ek cihaza gerek kalmadan root atılacak cihazda işlemler yapılabilir. Root işlemi için tercih edilebilecek uygulamalar şu şekildedir;

  • SuperSU.
  • KingRoot.
  • Root Master.
  • Odin.
  • KingoRoot.
  • Magisk Manager.

Cihazlara root atmak için önerilen uygulamalar bulunsa da herhangi bir sorun oluşması durumunda sorumlu olan kullanıcıların kendisidir. Root işlemlerinden sonra telefonda yapılan değişiklikler ya da oluşabilecek riskler tamamen cihazın sahibinin sorumluluğundadır. Root atmadan önce sorumlulukların göz önünde bulundurulması gerekir. 

Root Cihaza Zarar Verir mi?

Root işleminin cihazlar için sayısız faydası bulunsa da kullanıcılar bazı konularda endişe duyar. Nasıl root atıldığını öğrenmeden önce yapılan işlemlerin herhangi bir zarara yol açıp açmayacağı öğrenilmelidir. Root atmak oldukça riskli bir işlemdir, herhangi bir durum sonucunda telefonun tamamen kullanılamaz hale gelmesi söz konusu olabilir. Cihazların bazılarında root atma işlemi çok daha kontrollü ve güvenli bir şekilde yapılabilse de bazı cihazlarda oldukça tehlikeli işlemlerdir. Kolay işlemler olarak görünse de işleme başlamadan önce kişisel bir sorumluluk alındığı bilinmelidir.

Root Kaldırma Root Nasıl Kaldırılır
Telefonlarda Root Nasıl Kaldırılır?

Yapılan işlem cihazın işletim sistemini değiştirmek olarak tanımlanabilir. Atılacak her adımın nasıl bir duruma yol açabileceği önceden düşünülmelidir. Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılması durumunda sorumluluğu herhangi bir uygulamaya ya da kişiye yüklemek mümkün değildir. Root işleminden sonra cihazların çok daha dikkatli kullanılması gerekir. Cihazlar oluşabilecek açıklar, üçüncü taraf yazılımların cihaza giriş yapmasına imkan sunar.

Root Kaldırma Yöntemleri

Android cihazını daha gelişmiş özelliklere sahip bir şekilde kullanmak isteyen kullanıcılar root işleminden sonra geri adım atmak isteyebilir. Her ne kadar çok daha hızlı bir performans ile karşılaşmak mümkün olsa da kullanıcıların cihazları ve verileri tehlike altına girer. Riskli bir işlem olduğu için root kaldırma root nasıl kaldırılır sorularına yanıt aranır.

Root atma işleminde olduğu gibi kaldırmak içinde birçok farklı yöntem tercih edilebilir. Uygulamalardan yardım alarak cihazın eski haline dönmesi sağlanabilir. Telefonu servise göndermeden önce ya da bankacılık gibi uygulamalarda güvenlik sorunu yaşıyorsanız root kaldırma için tercih edilebilecek bazı uygulamalar bulunur.

Root kaldırma root nasıl kaldırılır
Root Nasıl Kaldırılır?

SuperSU

Cihazda bulunan root işlemini kaldırmak için tercih edilen en yaygın uygulama SuperSU olarak karşınıza çıkar. SuperSU kullanarak root kaldırmak için yapılması gerekenler şu şekildedir;

  1. Root olan cihaza SuperSU indirilir,
  2. Uygulamanın ayarlar menüsüne gidilir,
  3. Full unroot seçeneği seçilir,
  4. İşlem tamamlanana kadar beklenir ve uygulama silinebilir.

KingRoot

Root kaldırma root nasıl kaldırılır hakkında alınan bilgilere göre tercih edilebilecek bir diğer popüler uygulama ise KingRoot’tur. Root kaldırma için izlenmesi gereken adımlar;

  1. Root işleminin kaldırılacağı cihaza KingRoot indirilir ve kurulur,
  2. Uygulamadan ayarlar menüsüne girilir,
  3. Ayarlarda yer alan root authorization setting sekmesi üzerinden remove root permission sekmesine geçiş yapılır ve onay verilir,
  4. Kaldırma işleminden sonra uygulama silinebilir.

SuperOneClick

Kullanıcılar cihazlarında bulunan root işlemini kaldırmak için SuperOneClick uygulamasını da tercih edebilir. Benzer şekilde çalışan uygulamalar, cihazda bulunan root işleminin cihazdan kaldırılması için tasarlanmıştır. Cihazda bulunan root işleminden kurtulmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Uygulama root olan cihaza indirilir,
  2. Uygulamaya giriş yapılır ve unroot seçeneğine tıklanır.
  3. İşlemin tamamlanması beklenir.

Cihazda bulunan root işlemini kaldırmak için tercih edilen uygulamalar benzer özelliklere sahip olduğu için kullanıcıların dikkatli olması gerekir. Root kaldırma root nasıl kaldırılır sorusuna yanıt aldıktan sonra işlemin tamamlanması ile oluşabilecek riskler tam anlamı ile ortadan kalkmaz. Kullanıcılar uygulamalardan sonra cihazlarını taramayı tercih edebilir. Root işlemlerinden sonra ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri casus yazılımlardır.

Casus yazılımlar cihazlarda oldukça başarılı bir şekilde gizlenmeyi başarabilir. Herhangi bir risk durumundan sonra cihazından root kaldıran kullanıcılar cihazlarındaki yazılımları kontrol edebilir. Cihazın ve verilerin güvenliğini korumak için gerekli önlemler alınması gerekebilir. Kişisel verilerin herhangi bir tehlike altında kalmaması için virüs tarama programlarından yardım alınabilir. Casus yazılımlardan korunmak için daha profesyonel yöntemler de tercih edilebilir.

Root Garantiyi Bozar mı?

Root işleminin nasıl yapıldığı bu soruya cevap vermek için yardımcı olabilir. Cihazların bazılarında root işlemi bootlader kilidi açılmadan yapılabilir. Bootlader kilidinin açılması durumunda garanti bozulur. Kilidi açmadan root atmak mümkün olursa cihaz garanti kapsamından çıkmaz. Garantiye gönderilen cihazlar incelendikleri zaman root işlemi olup olmadığı kolay bir şekilde anlaşılır.

Root IMEI Siler mi?

Cihazlarda bulunan IMEI; uluslararası mobil cihaz kodu olarak bilinir. Her cihazın kendine ait bir IMEI numarası bulunur. Cihaz kaydının yasal bir şekilde yapıldığını gösteren bir seri numarasıdır. Herhangi bir cihaza root atılması durumunda IMEI adresi silinmez. Root kaldırma root nasıl kaldırılır sorularından sonra işlem yapılması dahilinde herhangi bir sorun yaşanmadan IMEI numarasına ulaşılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Telefona neden root atılır?

Root işlemi cihazın sahip olduğu potansiyel performansın en iyi şekilde kullanılması için tercih edilir. Telefonların çok daha kişisel bir kullanıma sahip olmasını sağlar.

Root atmak yasaklı bir işlem mi?

Hayır, cihazlar için root atmak herhangi bir yasak ile sınırlandırılmamıştır. Ancak telefonlara root atmak bireysel olarak alınan bir sorumluluktur. Herhangi bir üçüncü tarafı sorumlu tutmak mümkün değildir.

Root cihaza virüs bulaşmasına yol açar mı?

Root işlemi oldukça kolay bir işlem olduğu için birçok kullanıcı tarafından tercih edilir ve cihazların tehlikeli durumlar altında kalmasına yol açabilir. Üçüncü taraf yazılımları cihaza girmesine neden olabilir.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Orhan Tezcan

2019 yılında Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. O yıldan beri yazılımlar ve teknoloji üzerine projeler geliştiriyor, içerikler kaleme alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu