Telefonda virüs belirtileri, telefonun genel işleyişinde görülen anormalliklerle tespit edilebilir. Akıllı telefonlar da tıpkı bilgisayarlar gibi virüs tehdidi ile karşı karşıyadır. Üstelik bazı virüsler, telefona fiziksel zarar vermekle kalmayıp güvenliğiniz açısından da tehlike oluşturabilmektedir. Dolayısıyla telefona bulaşma ihtimali olan virüslere karşı da bir aksiyon almak gerekebilir.
Telefonda virüs belirtileri, kimi zaman yazılımsal kimi zaman da fiziksel sonuçlar ile ortaya çıkabilir. Fakat bu noktada önemli olan güvenliğiniz için henüz virüs tehdidi ile karşılaşmadan bir önlem almaya çalışmaktır. Alınan birkaç basit önlem sayesinde size pahalıya mal olabilecek sorunların önüne geçmeniz mümkündür.
Telefonda Virüs Belirtileri Nelerdir?
Telefona virüs bulaşırsa ne olur sorusuna verilen uzman yanıtları, çok geç olmadan telefonunuzu kurtarmanıza yardımcı olabilir. Gün içerisinde şüphesiz ki en çok kullandığımız araçlardan olan akıllı telefonlar, bazı virüs yazılımlarına karşı savunmasızdır. Hayatımızın merkezinde yer alan telefonlara virüs bulaşması durumunda genellikle şu belirtiler gözlemlenebilir:
- Durduk yere ortaya çıkan batarya problemleri virüs habercisi olabilir. Bataryanın normal kullanımda dahi aşırı ısınıyor oluşu bu belirtilerden en sık görünenidir. Telefon şarj kapasitesinin çok kısa sürede bitmesi ve telefonun aniden kapanması durumu da virüs bulaşması durumunda sıkça gözlemlenmektedir.
- Akıllı telefon ekranında herhangi bir uygulama açık değilken reklam ya da içerikler ile karşılaşıyor olmak da virüs belirtisidir.
- Şayet faturalı hat kullanıcısıysanız fatura bilgilerinizi kontrol ederek de virüs tespiti yapabilirsiniz. Virüsler, internet veri kullanımını arttırmakta ve bu durum da ister istemez telefon faturanıza yansıyabilmektedir.
- Telefonunuza tuhaf yazılar ya da rakamlar içeren SMS’ler geliyorsa telefonunuz risk altında olabilir.
- Bir süre önce gayet normal hızda kullandığınız telefonunuzda ani bir yavaşlama durumu varsa bu da bir virüs belirtisi olabilir.
- Zararlı yazılımlar sebebiyle telefon görüşmeleriniz de sekteye uğrayabilir. Örneğin telefon görüşmeleriniz sürekli olarak kesiliyorsa o zaman virüsten şüphelenebilirsiniz.
1- Telefonda Virüs Belirtileri Android
Telefonda virüs belirtileri Samsung ve diğer Android işlemcili telefonlarda net bir şekilde ortaya çıkabilir. Android işletim sistemine sahip olan telefonunuzda kötü amaçlı yazılımların virüs olup olmadığını şu belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz:
- Sorunsuz kullandığınız bir uygulamanın sürekli olarak kilitlenmesi
- Bataryanın normale oranla daha hızlı tükeniyor olması
- Faturaya dahi yansıyan fazla veri kullanımı
- Aniden beliren alakasız reklamlar, içerikler vb.
- Sizin yüklememiş olduğunuz uygulamaların telefon ekranında yer alıyor olması
- Telefondan aldığınız verimin aniden düşmesi durumu
Android işletim sistemli akıllı telefonlar, virüs yazılımlarına karşı bir nebze daha savunmasızdır. Google Play Store üzerinden indirdiğiniz bir uygulama kötü yazılım içeriyor olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşmamak adına koruyucu önlemler almanız tavsiye edilir.
2- Telefonda Virüs Belirtileri iPhone
iOS işletim sistemli akıllı cihazların en önemli özelliği, kötü yazılımlara karşı koruyucu nitelik taşıyor olmasıdır. iPhone markalı akıllı telefonların virüs tehdidine karşı daha dayanıklı olduğu bilinen bir gerçektir. Fakat bazı kötü yazılımlar iOS işletim sistemine girecek kadar sinsi olabilir. Yani iPhone modellerinin de %100 korunaklı olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değildir.
iOS işletim sistemine sahip olan akıllı telefonlarda görülen başlıca virüs belirtileri şu şekildedir:
- Telefonun hızında görülen ani düşüş ve verim kaybı
- İnternet paketinin hızlı bir şekilde tükeniyor oluşu
- Normale göre daha hızlı şarj tüketimi, telefonun aniden kapanması
- Yüklenmiş olan uygulamaların kilitleniyor olması
Apple tarafından alınan güvenlik önlemleri sayesinde iPhone kullanıcıları daha güvende kabul edilir. Elbette güven vermeyen yazılımların telefona sızabilmesi Apple’ın %100 önleyebildiği bir güvenlik açığı da değildir.
Telefona Virüs Nasıl Bulaşır?
Telefonda virüs belirtilerini hiç yaşamamak adına kullanıcıların da bilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Eğer telefonunuza bir virüsün nasıl bulaşabileceğini bilirseniz bu konuda daha dikkatli davranabilirsiniz.
Akıllı telefonlara virüs bulaşmasında en önemli etken virüs yazılımı içeren uygulamaların telefona yüklenmiş olmasıdır. Dolayısıyla daha önce deneyimlemediğiniz bir mobil uygulamayı yüklemeden önce kısa bir araştırma yapmanız gerekebilir.
Aynı şekilde online reklamlar da virüs tehdidi barındıran en önemli etkenlerdir. Uygulama içerisinde ya da web ortamında karşınıza çıkan reklamlara tıklamamanız tavsiye edilir. Tüm bunlara ek olarak e-mail hesabınıza gereken e-postalar da kötü amaçlı yazılım içerebilir. Akıllı telefondan mail kontrolü yaparken şüphe uyandıran e-postalara tıklamamanız faydalı olacaktır.
Virüs bulaşıp bulaşmadığını şu programlar sayesinde öğrenebilirsiniz:
En İyi Antivirüs Uygulamaları |
Norton |
Safe Security |
Kaspersky |
Avast |
Bitdefender |
AVG Antivirüs |
McAfee |
Telefonda virüs temizleme nasıl yapılır merak ediyorsanız https://www.teknobh.com/telefon-virus-temizleme/ yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Telefonda Virüs Varsa Ne Yapmalıyım?
Telefonda virüs belirtileri varsa o zaman çok vakit kaybetmeden aksiyon almanız gerekmektedir. Aksi taktirde kötü amaçlı yazılımlar kişisel verilerinizi de ele geçirebilir. Örneğin genellikle ünlü kişilerin başına gelince haber olan iCloud hesabının ele geçirilmesi gibi bir durumla karşılaşmanız mümkündür. Yine aynı şekilde finansal bilgilerinizin kayıtlı olduğu verilere de ulaşılması söz konusu olabilir.
Telefonda virüs belirtileri görüldüğü anda derhal şüpheli gördüğünüz uygulamaları silmeniz gerekmektedir. Bu işlemin ardından hala sorun yaşıyorsanız telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz. Şayet bu tür konularda yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz bir uzman yardımı da alabilirsiniz.
Virüs Temizleme Nasıl Yapılır?
Telefonda virüs belirtileri mevcutsa ve kısıtlı bir zamanınız varsa temizleme işlemini kendi çabanızla da yapmanız mümkündür. Virüsün bulaşmasından sonra ne kadar kısa sürede müdahale edebilirseniz güvenliğinizi o ölçüde sağlayabilirsiniz. İşte, telefonda virüs belirtileri gördüğünüz anda uygulayabileceğiniz adımlar:
● Öncelikle virüs bulaştırdığından şüphe duyduğunuz uygulamayı ya da uygulamaları telefonunuzdan kaldırmanız gerekmektedir.
● Ayarlar kısmında yer alan “Geçmişi Sil” kısmından tüm geçmiş aramaları silmeyi deneyin. Aynı işlemi verileri silmek için de uygulayabilirsiniz.
● Tüm bu işlemlerin ardından telefonunuza reset atın. Eğer telefon resetlendikten sonra da aynı sorunları gösteriyorsa telefonu bir önceki yedeklemeye geri döndürün.
● Yapmış olduğunuz bu işlemler de fayda etmediyse o zaman son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekebilir.
● Android işlemcili telefonlar için de mutlaka telefonu “Güvenli Mod” olarak ayarlamanız gerekecektir.
● Güvenli Mod olarak ayarladıktan sonra şüpheli uygulamayı kaldırmanız yeterli olabilir. Sonuç alamadıysanız telefonu fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.
Telefonda virüs belirtileri, hiçbir zaman kendiliğinden yok olmayacaktır. Bu sebepten dolayı doğrudan virüs içeren uygulamaya yaptırımda bulunmanız gerekecektir. Kötü yazılımlar yüzünden sorun yaşamamak için mobil cihazlara yönelik hazırlanan virüs temizleme programlarını da tercih edebilirsiniz.
En İyi Virüs Temizleme Programı Hangisi?
Telefonda virüs temizleme için tedbiri elden bırakmamak adına piyasada en çok tercih edilen antivirüs uygulamalarını da tercih edebilirsiniz. Özellikle de risk oranı daha yüksek olan Android işlemcili telefonlara başarısı ön plana çıkmış olan programları yükleyebilirsiniz. Antivirüs programları, tehlikeyi önceden keşfedip ortadan kaldırabilmektedir.
Aynı şekilde telefonda virüs taraması nasıl yapılır sorusunun yanıtını da yine antivirüs programları vermektedir. Telefonda virüs nasıl temizlenir sorusuna da güvenilir antivirüs programlarında yanıt bulabilmeniz mümkündür.
Telefonunuzda virüs olduğundan dolayı görülen sorunları tam olarak tespit etmek için de bu programları tercih edebilirsiniz. Antivirüs programları bazı kötü amaçlı uygulamalar için de koruyucu etkiler gösterebilecektir.
En iyi virüs programları; Norton, Safe Security, Avast olarak sıralanmaktadır.