Donanım HaberleriMobil HaberleriTeknoloji Haberleri

Telefon Neden Aşırı Isınır? (iPhone ve Android)

Telefonunuzu yoğun bir şekilde kullandığınızda veya çok fazla şarjda bıraktığında aşırı derecede ısınmış olduğunu fark edebilirsiniz. Genelde bu tür ısınmalar bir problem oluşturmuyor olsa da donanımlarınızda arıza oluşması veya bataryanızın eskimesi durumunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dolayısıyla telefonunuzu elinize aldığınızda sıcaklık hissediyorsanız ve telefon neden aşırı ısınır sorusunu soruyorsanız, telefonunuzdaki mevcut problemin ne olduğunu detaylı bir şekilde araştırmanız gerekmektedir. Bunun yanında telefonunuz kapanıyorsa veya başka sorunlar da göstermeye başladıysa içeriğimizi inceleyerek telefon neden aşırı ısınır ve aşırı ısınan telefon nasıl soğutulur gibi sorulara detaylıca cevap bulabilirsiniz.

Telefon Neden Aşırı Isınır?

Akıllı telefonlar elektronik cihazlar oldukları için içerilerinde devreler bulundururlar ve belli durumlarda elektrik kullanımının artması ile birlikte ısı açığa çıkar. Bunun için bakır kablolar gibi çeşitli soğutma yöntemleri kullanıyor olsa da kapalı yapıya sahip oldukları için ısınma bir süreden sonra kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden telefonunuzun düzenli olarak hem yazılım tarafında hem de donanım tarafında bakımını gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Yüksek işlemci gücü gerektiren bir oyun oynadığınızda veya uygulama kullandığınızda telefonunuzdaki ısı artışı oldukça normal karşılanmaktadır. Fakat normal kullanım zamanlarında da telefonunuz normalden fazla ısınıyorsa ilk olarak sorunun neden kaynaklandığını öğrenmeli, daha sonrasında bu sorunun nasıl üstesinden gelebileceğinizi incelemelisiniz. Telefonunuzun aşırı derecede ısınmasının arkasında yatan sebepler şöyle listelenebilir:

  • Aşırı şarj edilmesi
  • Yüksek grafik veya işlemci gücüne ihtiyaç duyan oyun ve uygulama kullanmak
  • Sıcaklığı yüksek olan yerlerde telefonu tutmak
  • Güç tasarruf modunu kullanmak
  • Yüksek ekran parlaklığı
  • Çeşitli zararlı yazılımların bulunması
  • Depolama alanının dolu olması
  • Bataryanın hasar almış olması

Telefonunuz aşırı derecede ısınıyorsa, yüksek ihtimalle yukarıda bahsedilen nedenlerden ötürü ısınıyor demektir. Bu durumların bazıları geçici olduğu için endişelenmenize gerek olmasa da ciddi durumların varlığını da göz önünde bulundurmalısınız. Telefonunuz sürekli olarak ısınıyorsa hemen önleme yöntemlerini araştırmalı ve telefonum aşırı ısınıyor ne yapmalıyım sorusuna cevap bulmalısınız.

Telefon Neden Aşırı Isınır?
Telefon Neden Aşırı Isınır?

Telefon Isınması Nasıl Önlenir?

Telefonunuzdaki aşırı ısınma sorunun önüne geçebilmek için ilk olarak yapmanız gereken şey ısınmayı hissettiğiniz zamanlarda telefonu kapatmak olacaktır. Zaten çok fazla ısı değerlerine ulaşması halinde telefon kendisini otomatik olarak kapatacak ve soğumayı bekleyecektir. Bu gibi durumların kronik hale gelmesi halinde ise bir teknik servise başvurmak, sorunun kökten çözümünü sağlamak için uygulayabileceğiniz en iyi yöntem olacaktır. Bunun dışında kısa süreli ısınmaları önlemek için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.

Telefonu Serin Bir Noktaya Götürün

Aşırı ısınan nasıl soğutulur sorusunu soruyorsanız, yapabileceğiniz ilk şey telefonu daha serin bir yerde muhafaza etmek olacaktır. Örneğin çok güneşli bir yerde telefonunuzu güneşi görecek şekilde bir yere koymanız, kullanmasanız bile çok ısınmasına yol açacaktır. Aşırı ısınma durumu ise bataryanıza zarar verebilir ve istenmeyen durumların meydana gelmesine yol açabilir. Fakat soğutma noktasında da aşırı soğuk yerleri tercih etmemeniz gerekiyor. Ortalama oda sıcaklığına sahip bir noktada telefon ısınma sorunu yaşamayacaktır.

Telefon Isınması Nasıl Önlenir?
Telefon Isınması Nasıl Önlenir?

Şarj Dengesini İyi Ayarlayın

Telefonunuzun şarjının hep az olması veya fazla olması ciddi sorunlar oluşturabilir. Uzmanlara göre telefonun şarjı %20 seviyelerine inmedikçe şarj etmemeniz gerekmektedir. Bunun yanında geceleri telefonunuzu şarjda bırakarak uyumanız halinde telefonunuzda aşırı ısınma sorunları meydana gelebilmektedir. Bu yüzden dengeli bir şarj süresi oluşturmalı ve telefonunuzu yalnızca bu sürelerde şarj etmelisiniz. Aksi taktirde uzun vadede hem telefonunuzun batarya performansını düşürebilir hem de aşırı ısınma sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun yanında batarya ve pil performansını korumak için Telefonda Pil Ömrünü İyileştirme Yolları başlıklı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Arka Plan Uygulamalarını ve Hizmetleri Devre Dışı Bırakın

Gün içerisinde telefonumuzu kullanmasak bile arka planda birçok hizmet ile uygulama aktif olarak çalışmasını sürdürür. Bu tür yazılımların fazla olması ve yüksek enerji tüketmesi ısı problemleri ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Özellikle konum servisleri, güç tasarrufu modu ve bluetooth gibi servisler ciddi anlamda ısı açığa çıkarabilmektedirler. Eğer bu hizmetleri sürekli olarak açık tutuyorsanız ve telefonunuz ısınıyorsa, kullanmadığınız zamanlarda devre dışı bırakmayı unutmayın. Bunun yanında açık unuttuğunuz aplikasyonları da mutlaka kapatın.

Telefon Isınması Nasıl Önlenir?
Telefon Isınması Nasıl Önlenir?

Zararlı Yazılımları Denetleyin

Telefon ısınması nasıl önlenir sorusunun bir diğer cevabı da zararlı yazılımların ortadan kaldırılması olmaktadır. Haberiniz olmadan telefonunuza virüs yazılımlarını yüklediyseniz, aynı arka planda çalışan uygulamalar gibi telefonunuzun donanımları normalin üstünde kullanım sergiliyor olabilir. Bu yüzden en kısa süre içerisinde virüs temizleme yazılımlarını cihazınıza kurarak tarama işlemlerini gerçekleştirebilir ve temizlik yapabilirsiniz. Bunun yanında RAM temizleme, çöp dosya silme gibi özelliği de bulunan uygulamaları tercih ederek donanımlarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Depolama Alanınızı Temizleyin

Telefonunuzda çok fazla dosya bulunuyorsa ve uygulamalar gereğinden fazla yer kaplıyorsa, depolama alanınızı boşaltmanız gerekmektedir. Aksi taktirde cihazınız her seferinde tüm dosyaları taramaya çalışır ve bu durum işlemcinizin çok kullanılmasına sebep olarak ısınma problemlerini ortaya çıkarır. Sizler de ısınmayı nasıl önleyeceğinizi düşünüyorsanız depolama alanınızı temizleyerek işe başlayabilirsiniz. Ayrıca Android Fabrika Ayarlarına Sıfırlama başlıklı içeriğimizi inceleyerek yazılımınızı en temiz ve performanslı haline getirebilirsiniz.

Telefon Isınması Nasıl Önlenir?
Telefon Isınması Nasıl Önlenir?

Teknik Servise Başvurun

Tüm yöntemleri uygulamanıza rağmen herhangi bir sonuç alamıyorsanız ve telefonunuz her geçen gün daha fazla ısınıyorsa, bataryanızda veya şarj aletinizde bir problem olacağı için teknik servise başvurmanız gerekmektedir. Isınma sorununa erken müdahale edilmemesi halinde bataryanız patlayabilir, şarj girişiniz arızalanabilir ve diğer donanım parçalarınız kullanılamaz hale gelebilir.

İçeriğimizde tüm detaylarıyla telefon neden aşırı ısınır ve telefon ısınması nasıl önlenir sorularını yanıtlandırmaya çalıştık. Edindiğiniz bilgilerden yola çıkarak telefonunuzu daha güvenli bir hale getirebilir ve ısınma problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca yaşayacağınız tüm ısınma problemlerini ciddiye almayı ve en kısa süre içerisinde önlemeyi unutmayın.

Telefon Isınması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌

Telefon neden ısınıp sürekli kapanır?

Telefonunuzda kronik bir ısınma sorunu mevcutsa ve sıcaklık seviyesi çok yükseliyorsa, donanımlara zarar gelmemesi adına otomatik olarak kapanır. Soğuma işlemi gerçekleşmeden telefonu tekrar açmaya çalışmanız ise kalıcı hasarlar vermenize sebep olabilir.

Telefon ısınmasının zararları nelerdir?

Telefonunuzun normale göre daha fazla ısınması hem performansını hem de donanımları olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durum telefonu bir süre kötü bir şekilde kullanmanıza sebep olurken ilerleyen zamanlarda tamamen arızalanabilir.

Aşırı ısınan telefon nasıl soğutulur?

Aşırı seviyede ısınan telefonun soğuması için bir süreliğine kapatmak ve beklemek yapılabilecek en iyi işlemdir. Isınmanın devam etmesi halinde, yukarıda da belirttiğimiz yöntemleri uygulayarak geçici olarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cihat Cavit CEBECİ

TeknoBH İçerik Editörü | WebMaster - BT Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu