Site içi SEO ve site dışı SEO nedir? Site içerisindeki SEO ayarları ve site dışındaki SEO ayarları nasıl olmalıdır? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Tüm detaylarıyla hazırladık.
Bir internet sitesinin arama motorlarında (Google, Yandex, Bing vs.) ilk sayfada ve üst sıralarda çıkması için seo çalışmaları büyük önem kazanmaktadır. Seo çalışmaları yaparak yazılarımızı arama motorlarında üst sıralara taşıyıp rakiplerimizin önüne geçmek mümkündür. Böylelikle blog veya benzeri sitelerde giren kişi sayısını artırıp reklam gelirini artırmak, e-ticaret sitelerinde ise müşteri kitlesini genişletmek mümkündür.
Site içi SEO ve site dışı seo çalışmaları olarak bu işlemler iki farklı kategoride yapılmaktadır.
Site İçi SEO ve Site Dışı SEO Çalışmaları
Web sitelerinizde seo açısında çalışmalar yapılırken aslında hem site içi SEO ve hem de site dışı SEO çalışmaları uygulamak gerekir. Site içi ve site dışı seo çalışmaların da yapılan işlemler farklıdır. Bu yazıda yapılan tüm işlemleri göreceğiz.
Seo (Search Engine Optimization) Nedir?
SEO (Search Engine Optimization) yani Türkçe karşılığı ile arama motoru optimizasyonu aslında adından da anlaşılabileceği gibi internet sitelerinin arama motorlarında daha üst sıralarda çıkması için yapılan çalışmalardır. İnternet sitelerinin en büyük trafik kaynakları doğal olarak arama motorlarıdır. Bu nedenle arama motorlarında ilk sırada çıkmak büyük önem taşımaktadır. Müşteri ve okuyucu portföyünü geliştirmek ve genişletmek için yapılacak ilk işlem arama motorlarını hedefleyerek sitemizi özelleştirmektir. Arama motoru optimizasyonu iyi şekilde yapılabilir. Bunların birincisi site içi diğeri ise site dışı seodur. Arama motorlarında rakiplerimizden önce çıkmak için bu iki tür seoya da önem vermeli ve ikisini de eksiksiz şekilde yapmalıyız.
İçeriğimiz ne kadar kaliteli olursa olsun arama motorunun bu içeriği kaliteli olarak yorumlaması ve üst sıralara çıkarması için bu çalışmalar vardır. Maalesef arama motorları hala yazının kalitesini tek başına anlayabilecek durumlarda değillerdir. Bu nedenle bizim arama motorlarına yazı hakkında bazı bilgiler vermemiz bunun yanında internet sitemizi de onlara göre optimize etmemiz gerekmektedir. Bu sayede arama motorları içeriğimizin kalitesini anlayıp onu ön plana çıkaracaktır.
Site İçi SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? Nasıl Yapılır?
Adından da anlaşıla bileceği gibi kendi sitemiz üzerinden yaptığımız ayarlamalar site içi arama motoru optimizasyonunu oluşturmaktadır. Sitenin gerek kodları gerekse de içerikleri ile ilgili yapacağımız değişikler bu kapsama girmektedir. Site içi arama motoru optimizasyonu için yapılacaklar;
1) Site Hızının Yükseltilmesi:
Site içi optimizasyonun en önemli kısımlarından birisi sitenin hızının ayarlanmasıdır. Gerek web gerekse de mobil sürümde web sitesi hızlı bir şekilde açılmaktadır. Son yapılan araştırmalar yavaş açılan siteleri kullanıcıların hızlı terk ettiğini göstermektedir. Bu durumda da tabii ki hem okuyucu (veya e-ticaret sitesi ise müşteri) kaybına neden olmakta hem de arama motorlarının siteyi geri plana atmasına neden olmaktadır. Sitenizin hızını düzenli aralıklarla GTMetrix, Google PageSpeed İnsight, Google Test My Site gibi araçlarla ölçmek gerekir. Bu tür araçlar sitenizin yavaş olma sebeplerini de size sunar.
2) Resimlerin Optimize Edilmesi:
Sitenizdeki resimlerin optimizasyonu da önemli konulardan birisi. Bu hem site hızının artmasını hem de yine arama motorlarının sitenizi yükseltmesi için önemli bir konu. Yeni nesil (örneğin webp) resim biçimleri hem çok daha az yer kaplamakta ve böylelikle sitenizin hızını artırmakta hem de arama motorlarında güncel teknolojileri kullandığınızı göstermeniz açısından önemlidir. Arama motorları sadece içerik kalitesine önem vermemektedir. Bunun yanında sitenin güncel yapıları kullanmasına da bakmaktadır. Resim formatları da bu konuda en önemli noktalardan birisidir. png, jpeg gibi resim formatları yerine webp gibi güncel resim formatlarını tercih etmek büyük fayda sağlayacaktır.
3) Site İçi Linkleme:
Sitenize dışarıdan gelen linkler kadar iç linklerde büyük katkı sağlamaktadır. Hem tüm yazılarınızda kullandığınız bu iç linkler kullanıcıların sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlayacak hem arama motorlarının bir yazınızı tararken bu linkler sayesinde diğer yazılarınızı taramasına da imkân verecektir. Seo kurallarının en önemli noktalarından birisi de bu iç linklerdir. Mutlaka tüm yazılarınızdan farklı yazılarınıza ya da en azından bir sayfa veya kategoriye link verilmesi gerekmektedir.
4) Başlık ve Link Yapısı:
Bir diğer önemli nokta da başlıklarınız ve linklerinizdir. İçeriğinizin başlığı içeriğiniz hakkında bilgi vermelidir. Bunun yanında odak anahtar kelimenizi içermelidir. Başlık da yazının hem içerisinde hem de alt başlıklarında kullanılmalıdır. İçerik ile alakası olmayan, anahtar kelimeleri içermeyen, odak anahtar kelimeden farklı başlıklar tercih edilmemelidir. Bunun yanında link yapısı da düzgün ve anlaşılır olmalıdır. Özellikle arama motorlarının anlamayacağı ve linkinizde ya boşluk ya da soru işareti gibi görünecek ifadelerden (ğ harfi, bazı noktalama işaretleri, ü harfi vb. ifadeler) uzak durulmalıdır.
Başlık konusunda bir diğer önemli nokta da başlık adeti ve boyutudur. Bildiğiniz gibi başlık boyutları h1, h2 şeklinde değişmektedir. H1 en büyük boyutlu başlıkken h2, h3 gibi gidildikçe başlıkların boyutu küçülür ve başlıklar alt başlık olmaya başlar. Burada ilk kural bir yazıda en fazla tek bir tane H1 başlık olması gerektiğidir. Yazınızın sadece ana başlığı h1 olmalıdır. Diğer başlıklar en fazla h2 olmalıdır. Yine önemli noktalardan birisi de en azından yazınızda birkaç tane h2 başlık kullanılmasıdır. Ne kadar başlık türü olursa o kadar iyi olacak olsa da H1 başlık türünden bir tane H2 başlık türünden en az iki tane bulunması olmazsa olmaz noktalardan birisidir.
5) Sitenin Güncelliği
Bir diğer önemli nokta ise sitenin güncelliğidir. Güncellik sadece düzenli aralıklarla yazı paylaşmaktan ibaret değildir. Bunun yanında kullandığınız içerik yönetim sisteminiz (WordPress, Joomla vb), kullandığınız tema ve eklentiler de güncel olmalıdır. Daha önce söylediğimiz gibi resim formatlarının bile güncel olması büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden hem düzenli aralıklarla sitenize içerik girmeli ve bu anlamda güncel tutmalısınız hem de sitenin alt yapısını ve kullandığınız içeriklerin sürümlerini güncel tutmalısınız. Özellikle sitenizde artık desteği kesilmiş olan Adobe Flash gibi içeriklere yer vermemelisiniz. Bunlar seo çalışmalarınızı olumsuz yönde etkileyecek ve sitenizin arama motorları tarafından güncel değil olarak nitelendirilmesine neden olacak durumlardır. Bu da tabii ki arama motorlarında geri plana düşmenize neden olur.
Site Dışı Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Site dışı arama motoru optimizasyonu ise yine adından anlaşılabileceği gibi farklı siteler üzerinden veya farklı araçlar üzerinden yapılan çalışmalardır. Burada daha çok arama motorlarına böyle bir sitenin var olduğu anlatılmaya çalışılır. Bu bağlamda da birçok çalışma yapılabilir. Bu çalışmalar;
1) Backlink Çalışmaları:
Backlink bir siteden başka bir siteye giden linklere verilen isimdir. Örneğin bir forum sitesinde bıraktığınız sitenizin linki buna bir örnektir. Bu backlinkler sayesinde arama motorları linkinizi bıraktığınız siteyi tararken sizin linkinizi de görecek ve sizin sitenize de gelecektir. Bu kadar basit gibi dursa da tabii ki burada backlink çalışması yaparken dikkat edilecekler noktalar vardır.
Bunların başında sitenizin linkini bıraktığınız yani backlink verdiğiniz sitenin kalitesi gelmektedir. Mutlaka link verdiğiniz site kaliteli bir sayfa olmalıdır. Mümkün ise o siteden çok fazla link çıkışı olmamalıdır. Facebook, İnstagram, Medium gibi yerlerde sitenizin linkini paylaşmak bu anlamda olumlu olacaktır. Her ne kadar bu sitelerden çok fazla link çıkışı olsa da büyüklükleri ile orantılı bakılınca en değerli backlink kaynaklarından birisi olmaktadır. Bunun yanında bir diğer backlink kaynağı diğer bloglar ve forum sayfalarıdır. Bu tür sitelere gerek yorum bırakarak, gerek misafir yazarlık yaparak gerekse de açtığınız bir konu içerisinde sitenizin linkini geçirerek backlink çalışması yapabilirsiniz. Tabii ki burada da yine sitenin kalitesi önemli noktalardan olmaktadır.
2) Sitenin Pinglenmesi
Site pinglemesi veya sitenin pinglenmesi en basit tanımı ile sitenizdeki içeriklerin belli arama motorları ve sitelere bildirilmesidir. Bu bağlamda Pingomatic, Google pingleme servisi, Pingler, Pingdom, Ping My Url, Ping Farm ve benzeri siteler yardımınıza koşmaktadır. Bu tür siteler içeriklerinizin kolaylıkla pinglenmesine olanak tanır. Yüzlerce siteye ve arama motoruna aynı anda içeriklerinizi gönderir. Böylelikle tek tek bütün sitelere girmekle uğraşmadan tek bir noktadan sitenizi ve içeriklerinizi diğer platformlar ile paylaşmış olursunuz. Bu işlem direk olarak kullanıcı çekmese de seo açısından büyük önem arz etmektedir.