Arama motoru optimizasyonu yani SEO ile ilgili çalışma süreçlerinde, temel olarak SEO terimleri konusu hakkında bilgi sahibi olunması doğru strateji ve hedefler uygulanmasında katkı sağlar.
Belirli anahtar kelimeler için arama motorlarında internet sitelerinin sıralamasını iyileştirme ve geliştirme şeklinde tanımladığımız arama motoru optimizasyonu (SEO); içerik geliştirme ve nitelikleştirme, veri analizi, web mimarisi vb. gibi çok fazla sayıda maddeyi kapsamaktadır. Bu kadar geniş alana sahip olması terimlerine hakim olmayı da gerekli kılar. En önemli terimleri sizlerle paylaşıyoruz.
SEO Terimleri Nelerdir?
SEO tarafında çalışmalar yaparken mutlaka bilmeniz gereken SEO terimleri listesi aşağıda açıklamaları ile mevcuttur. SEO terimlerini mutlaka öğrenmeli ve bu şekilde uygulama işlemlerine başlayabilirsiniz.
Arama Motoru
Belirli bir kelime ya da kelime öbeğini, internet ortamında aramaya yarayan yazılım uygulamalarına arama motoru denir. En popüler arama motorlarından biri hepimizin bildiği gibi Google.com ’dur.
Arama motorlarının kendilerine özel algoritmaları sayesinde, arama sonuçlarında kaçıncı sırada hangi sitenin görünmesi gerektiğine karar verir. Arama motorlarının yaratmış oldukları algoritmalar genel olarak insanlarla paylaşılmaz. Bundan dolayı SEO çalışmaları algoritmaların tahmin edildiği oranda sonuç getirir. SEO terimleri açısından önemli bir yer edinmektedir.
Serp
Arama motorları sonuçları sayfasına anlamına gelen SERP( Search Engine Results Pages), Google, Bing ya da herhangi bir başka arama motorunda bir anahtar kelime aradığınızda görüntülenen sayfadır.
Organik Arama
Ücretli reklamların dışında Google’da bir arama sorgusu için gösterilen sonuçları ifade eder. Organik arama sonuçlarına doğal arama sonuçları da denir. Bir internet sitesinin hangi sırada listelendiği, backlinkler, alan adı otoritesi, kullanıcının konumu gibi sıralama etmenlerine bağlıdır.
Bir sitenin arama amacına dikkat ederek organik trafik yakalamayı başarması, potansiyel müşteri ve gelir oluşturma ihtimalini artırır, hedef kitleye ulaşılmasını ve uzun vadede trafik akışı kaynağı elde etmeyi sağlar. Organik arama sonuçlarında yüksek sıralama elde etmek için SEO bu işin temel mihenk taşıdır.
Örümcek (BOT)
Örümcekler bilinen adıyla botlar arama motorlarının siteleri dizine ekleyebilmeleri ve sıralayabilmeleri için kullandığı özellikle kodlanmış yazılımlardır. Botlar web sayfalarının kodlarını okuyup sayfaları taramak gibi görevlere uyarlar.
Başlık Etiketi
Konuyla en alakalı sonuçları listelemeyi hedef alan arama motorlarının bir sayfanın hangi konuyla alakalı olduğunu belirlemek için göz önünde bulundurduğu en önemli kriterlerden biri başlık etiketidir. WordPress kullanıcısı iseniz her yeni gönderinin, gönderi başlığı ile aynı başlık etiketini aldığını farkedebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse şu an okuduğunuz içeriğin yani sayfanın başlık etiketi ‘’SEO Terimleri’’ ‘dir.
Meta Açıklaması
Bir anahtar kelime Google’da arandığında, Google her internet sitesi için bir başlık ve kısa bir açıklama görüntüler. Bir sayfa ya da gönderinin arama motorlarının sonuç sayfalarında görüntülenen kısa özete Meta Açıklaması
(Meta Description) denir.
Img Alt Etiketi
Görsellerin arama motoru sonuç sayfalarında listelenmesinden IMG etiketi sorumludur. Alt etiketin SEO değeri Google’ın şu an da gerçek görüntünün ne sunduğunu anlayamamasından kaynaklanır. Google’a resimlerinizde neler olduğunu bildirmenin alt etiketleri kullanmak en iyi yoldur.
Bağlantı Metni
Bağlantı Metni (Anchor Text) bir web adresinin eklendiği kelime veya kelime öbeğine denir. Bağlantı metinleri bağlantı verilen sayfayla alakalı olduğu müddetçe SEO için oldukça değerlidir.
Backlink
Diğer internet siteleri tarafından sitenize verilen geri bağlantılara backlink denir. Alakalı metinlerle ve otoriter sitelerden verilen geri bağlantılar, arama motorlarının algoritmasında sitenizin değerini ve otoritesinde iyileştirme yapar.
Black Hat SEO
Manipülatif veya etik olmayan tüm SEO uygulamalarının genel adına Black Hat SEO denir. Siyah şapka denen bu uygulamalar oldukça zararlıdır ve uzak durmanız kesinlikle önerilir.
Cloaking
Cloaking sayfa gizleme anlamına gelir. Marketing yani pazarlama bakımından etkili olup işe yarayabilir fakat sitenizin cezalandırılmasına neden olan bir manipülasyon tekniğidir. Daha basit anlatımla bir web sitesinin arama motoruna sunulandan farklı bir sürümünün ziyaretçilere gösterilmesidir. Bu gizleme, arama motorlarını yanlış yönlendirmede bulunarak bir siteye daha yüksek sıralama vermesi ve dolayısıyla spam ’ı teşvik etmesi için uygulanır.
Deep Linking
Bir web sitesinin ana sayfası yerine o web sitesindeki belirli bir sayfaya işaret eden bağlantılara deep linking denir. Buradaki amaç sayfa ziyaretçilerinin halihazırda ilgilenmiş oldukları konuyla alakalı bir içeriğe bağlantı vermektir.
Do Follow
Do Follow bağlantıları arama motoru botlarının bağlantıları takip etmesine onay veren ve SEO değeri yüksek olan bağlantılardır. Arama motorlarına bildirmediğiniz sürece sayfa tarayıcıları sitenizde bulunan her türlü şeyi tarar.
Güvenilir yani otoritesi güçlü internet sitelerinden dofollow bağlantısını alınması daha fazla insanın size ve işinize övgüde bulunduğu ve onayladığı anlamına gelir. Bu sebepten dolayı arama motorlarının algoritmalarında bu durum olumlu yönde bir sıralama faktörü olarak görülür.
No Follow
Do Follow mantığının tersini düşünün. Arama motorlarına bir bağlantıyı görmezden gelmelerini, incelememelerini söylemektir. Genel olarak arama motorları her bağlantıyı takip eder.
Sayfa Dışı Seo
Arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek ve algoritma karşısında güçlü olmak için Backlink almak gibi sayfanızın dışında yaptığınız SEO faaliyetlerine verilen addır.
Sayfa İçi Seo
Sayfanızın HTML yapısını ayarlama, başlık etiketlerini ve açıklamaları iyileştirme, sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlama ve performansını artırma vb. gibi bağlantı yapısını iyileştirme gibi uygulamaları içerir.
Domain
Web sitesi sahibi olmak için ilk olarak alan adı yani Domain almanız gerekir. Domain internet sitenizin adresidir.
Hosting
İnternet sitenizin içerikleri dahil tüm verilerinin saklandığı alana hosting denir. Hosting paketi satın alarak web siteniz için bir sunucu üzerinde alan kiralamış olursunuz.
Domain Otoritesi
Bir web sitesinin arama motoru sonuçları mevzubahis olduğunda ne kadar başarılı olduğunu ölçen bir sıralama faktörüdür. Otoritesi yüksek internet siteleri, içeriklerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde sıralanmasını sağlar. Web site sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri otoritedir.
Yinelenen İçerik
Bir kelimeyi defalarca duymak bizi bunaltır. Google, aynı içeriği pek çok kez kullanan siteleri hedef alır ve sevmez. Bunun sonucunda siteyi genellikle cezalandırır. İnternet sitenizde aynı veya çok benzer içeriğe sahip iki ayrı sayfanız varsa, SEO için kötü bir şey olduğuna inanılan yinelenen içeriğiniz var olduğu anlamına gelir.
UTM
Linklere takip kodu ekleyerek kullanıcı davranışları hakkında veri toplamanıza yardımcı olan bir dijital pazarlama uygulamasıdır. Ziyaretçiler hakkında hemen çıkma oranları ve dönüşüm oranları gibi temel etkileşim bilgilerine sahip olmanın yanında birden fazla avantajı vardır.
LSI
Gizli semantik indeksleme anlamına gelir ve sayfanızı sıralarken arama motorları için önemli bir faktör olarak kabul edilir. Metnin gerçek olup olmadığını veya yalnızca sıralamayı iyileştirmek için rastgele anahtar kelimelerle doldurulmuş olup olmadığını kontrol etmek için arama motorlarının işini kolaylaştırma da bulunur.
Sandbox
Google’ın korumalı alan olarak adlandırılan ve yeni sayfaların arama sonuçlarında hemen listelenmesini engellediğine inanılan uygulamasıdır. Sandbox denen bu korumalı alana yerleştirilen web sitelerinin normal aramalarda görünmesi haftalar sürebilir.
PageRank
PageRank bir web sitesinin önemini hesaplamak için kullanılan bir Google algoritmasıdır. Gerçekte hangi faktörleri ne oranda göz önüne aldığı konusunda Google dışında kimse tam olarak emin değildir. Ancak belirleyici faktörlerden birinin, bir sitenin sahip olduğu kaliteli geri bağlantıların sayısı olduğu bilinmektedir.
Diğer SEO Terimleri
- SSL
- AMP
- Hreflang
- Panda
- Tıklama Oranı
- Page Speed
- Oturum Süresi