Teknoloji Haberleri

Piksel Nedir? Ne İşe Yarar? (Kısaca Tanımı)

Piksel nedir sorusu, teknolojiyle ve ekranlar ile ilgilenen neredeyse herkesin sorduğu sorular arasında bulunuyor. Hayatımızın birçok noktasında karşılaştığımız ve günümüz görüntü sistemlerinin var olmasını sağlayan piksel teknolojisi çeşitli detaylara sahiptir. Kullandığımız ekranların, çektiğimiz fotoğrafların ve daha birçok görüntü sisteminin arkasında pikseller bulunmaktadır.

Tüm bunların yanında konuya dair detayları öğrenmeniz sizlere birçok noktada avantaj sağlayacaktır. Bizler de bu içeriğimizde tüm detaylarıyla piksel nedir, ne işe yarar ve neden kullanılır gibi soruları yanıtlandırmaya çalışacağız.  

Piksel Nedir? 📷

Piksel veya pixel, günümüzde görüntüleyebildiğimiz tüm ekranların oluşturulmasında yer alan en küçük birime verilen isimdir. Her dijital ekran yüksek sayıdaki piksellerin bir araya getirilmesi ile oluşur. Bu noktada piksellerin her biri aynı veya farklı bir rengi yansıtır. Yüksek miktarda pikselin bir araya gelmesi ile birlikte de gözümüzle yorumlayabileceğiniz görüntüler ortaya çıkar. 

Yeni teknolojiler ve ekran sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Teknoloji Haberleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Özellikle fotoğrafçılık veya grafik tasarım ile uğraşan veya uğraşmak isteyen biriyseniz Piksel kavramını çok iyi bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Bu noktada piksellerin nasıl bir araya getirilerek görebildiğimiz resimlerin oluşturulduğunu da gözlemlemek ve uygulamak konuda uzmanlaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca RGB, CMYK ve benzeri renk stillerinin de nasıl çalıştığını öğrenmeniz piksellerin nasıl bir bütün haline geldiğini anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Piksel Nedir? Ne İşe Yarar? ✔️ 2022
Piksel Nedir? Ne İşe Yarar? ✔️ 2022

RGB Nedir? 🎨

Her piksel temel olarak üç rengi göstermeye programlanmıştır. Bu üç renk ana renk olarak da bildiğimiz kırmızı, mavi ve yeşil renktir. Birden fazla ana rengin özel bir şekilde ayarlanması ile birlikte de diğer renkler ortaya çıkarılabilmektedir. Bu noktada piksellerin içerisinde yapılan işlem de tam olarak budur. Örneğin %50 oranında kırmızı ve %50 oranında yeşil renk veren bir piksel sizlere saf sarı rengini gösterecektir. Günümüz ekranlarında bulunan piksellerin de tamamının çalışma mantığı bu şekildedir. Böylece milyonlarca hatta milyarlarca renk ortaya çıkarılabilmektedir.

Çözünürlük Nedir? 💻

Kullandığımız ekranların her birinin içerisinde binlerce pikselin var olduğunu belirtmiştik. Bu ekranlardaki piksel sayılarının anlamlı bir kombinasyon halinde dizilmesi sonucunda çözünürlük oluşmaktadır. Örneğin bilgisayarınızın monitörü 1366×768 çözünürlüğüne sahipse, yatayda 1366, dikeyde 768 piksele sahip demektir. Bu iki değerin çarpımı sonucunda da ekran üzerindeki toplam piksel miktarı ortaya çıkarılabilir. Piksellerin fazla olması ve renk uyumlarının düzgün bir şekilde yapılandırılması daha detaylı ve kaliteli bir görüntüye sahip olmanızı sağlamaktadır.

Piksel Nedir? Ne İşe Yarar? ✔️ 2022
Piksel Nedir? Ne İşe Yarar? ✔️ 2022
Yeni nesil yansıtma teknolojisi olan Miracast Nedir? Nasıl Kullanılır? başlıklı içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

İçeriğimizde tüm detaylarıyla piksel nedir ve ne işe yarar gibi soruları yanıtlandırarak bu teknolojinin bilinmeyenlerini sizlerle paylaşmaya çalıştık. Yine de konu hakkında daha çok bilgiye erişmek isterseniz ilgilendiğiniz alana göre piksellerin nasıl çalıştığını araştırmaya devam edebilirsiniz.

Piksel ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌

Telefonda Piksel Ne Demek?  

Telefon ekranlarında da piksel teknolojisi mevcutken, çektiğimiz fotoğraflarda ve videolarda megapiksel kavramı ile karşılaşırız. Bu kavram bir milyon piksele eş değer anlamına gelmektedir. Telefon kameranızın megapiksel değerinin yüksek olması daha fazla piksele sahip görüntülerin kaydedilebileceği anlamına gelmektedir. Bu noktada örneğin 4K kalitesindeki bir fotoğraf için 3,1 Milyon piksel yani 3,1 Megapiksel kullanılmaktadır.

Piksel Yoğunluğu Nedir?  

Piksel sayısının yanında bir ekrandaki piksel yoğunluğu da büyük önem taşımaktadır. Bu kavram belirtilen bir yüzeyde alana düşen piksel miktarını ifade etmektedir. Eğer büyük bir ekrana sahip olmanıza rağmen nispeten düşük bir çözünürlüğünüz bulunuyorsa, piksel yoğunluğunuz düşük olacaktır. Bu durum renklerin belirginleşmesine ve görüntünün kötüleşmesine sebebiyet verecektir. Dolayısıyla özellikle ekran sistemlerinde mutlaka piksel yoğunluğu incelenmelidir.

Çözünürlük Ne Kadar Olmalıdır?

Günümüz ekranlarında dört farklı çözünürlük tipi kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla 720p (1280×720), 1080p FULL HD (1920×1080), 2160p 4K (3840×2160) ve 4320p 8K (7680×4320) olarak bilinmektedir. Burada belirtilen değerler çözünürlük içerisinde yer alan piksel miktarını belirtmektedir. Yüksek piksel ve küçük ekran boyutunda görüntüler çok daha detaylı ve kaliteli bir şekilde oluşturulabilmektedir.

Ölü Piksel Nedir?

Ölü piksel, televizyon ve monitör gibi ekranlarda meydana gelen, bir veya daha fazla pikselin artık renk üretememeye başlaması sonucunda oluşan kararmaya verilen isimdir. Ömrünü yitirmiş olan ve herhangi bir elektrik akımına giremeyen ölü piksellerin kurtulma şansı yok denecek kadar azdır. Ayrıca eğer ekranınızda bir piksel öldüyse, diğerlerinin de yakın zamanda aynı durum ile karşılaşması kaçınılmaz olacaktır. Bu noktada ekranınızı test etmek isterseniz Ölü Piksel Testi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cihat Cavit CEBECİ

TeknoBH İçerik Editörü | WebMaster - BT Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu