Teknoloji Haberleri

Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yapay zekanın en önemli alt başlıklarından biri olan Makine öğrenmesi, günümüzün en önemli teknolojileri arasında bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere makinelerin bazı bilgileri öğrenmesini ve işlemesini konu alan bu teknoloji, birçok sektörde aktif olarak kullanılmakta ve her geçen gün daha da etkili hale gelmektedir.

Eğer sizler de bu kavram hakkında detayları merak ediyorsanız ve Makine öğrenmesi hangi alanlarda kullanılır sorusunu araştırıyorsanız, doğru içerikte bulunuyorsunuz. İçeriğimizde makine öğrenmesi ve kullanım alanlarına dair tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Makine Öğrenmesi Nedir? 🎉

Makine öğrenmesi, temel olarak bir veri setinin yapay zekaya iletilmesi ve makinenin buradan elde ettiği bilgileri başka olası problemler üzerinde karşılaştırarak kendini öğretmesi sürecine verilen isimdir. Örnekleyecek olursak, bir yapay zekâ uygulamasına arabanın temel parçaları hakkında bilgileri verirseniz, bu yapay zekâ tüm bilgileri bir araya getirerek anlamlı bütünler oluşturur ve size yeni arabalar ve özellikler hakkında setler verebilir.

En Popüler Yapay Zekâ Programlama Dilleri başlıklı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.

Makine öğrenmesi oldukça ileri seviye bir programlama sürecinde bulunduğu ve yapay zekanın en önemli alt başlığı olduğu için kullanımı ve entegresi zor olabilmektedir. Ayrıca günümüz teknolojilerinde halen bu alana yeterli bilgi sağlanamamaktadır. Fakat ilerleyen yıllarda kendi kendilerine düşünebilen, çıkarımlar yapabilen ve varlığını gösterebilen yapay zekâ ürünlerine ihtiyaç duyuyorsak makine öğrenmesini tam anlamıyla uygulayabilmemiz gerekmektedir.

Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022
Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022

Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? 👩‍💻

Makine öğrenmesi konusunda daha detaylı bilgiye sahip olabilmek ve konuyu anlayabilmek amacıyla Makine öğrenmesi hangi alanlarda kullanılır sorusuna da yanıt bulmak gerekiyor. Böylece verilecek örneklerden yola çıkarak sistemleri daha iyi anlayabilir ve nasıl geliştirilebileceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Fakat yapay zekanın ve makine öğrenmesinin farklı yapılarda oluşturulabileceğini ve sınırsız bir gelişim sürecine sahip olduklarını unutmamak gerekiyor.

Görüntü ve Konuşma Tanıma Servisleri 🔉

Bugün bir fotoğrafı direkt farklı bir dile çeviren, sesli olarak komutlarımızı algılayabilen ve belirli verilerden yola çıkarak mevcut sorunlarımızı çözebilen, makine öğrenmesi teknolojilerine sahip birçok yapay zekâ ürünü bulunuyor. Hatta bunların bazılarını sizler kullanıyor bile olabilirsiniz. Örneğin görüntü ve konuşma tanıma servislerine sahip olan, dolayısıyla içerisinde makine öğrenmesi teknolojilerini barındıran ürünler şöyle sıralanabilir:

  • Siri, Google Asistan ve Alexa gibi sesli asistanlar
  • Google Çeviri uygulamasında otomatik fotoğraf çevirisi ve anlık ses çevirme gibi hizmetler
  • Yeni nesil kapı şifreleri
  • Telefonlarda bulunan otomatik yüz tanımlama sistemleri

Görüntü ve ses tanımlama noktasında birçok sektörde örnekler çeşitlendirilebilmektedir. Fakat günümüzde neredeyse herkes tarafından kullanılan bir yapay zekâ makine öğrenmesi projesi olan Siri gibi sanal asistanlar, bu teknolojinin canlı örneği olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Söylediğiniz kelimeler ve cümleler kayıt altına alınmakta ve olası cevaplar bulunarak büyük bir kütüphane oluşturulmaktadır.

Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022
Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022

Finans Alanında Makine Öğrenmesi 💰

Finans alanında makine öğrenmesinin kullanımı oldukça yaygın olsa da bizler bu durumun farkında olamamaktayız. Örneğin bugün neredeyse tüm bankalarda geliştirilen yapay zekâ teknolojileri, müşterilerin harcamalarını takip etmekte, mevcut durumlarını kontrol etmekte ve beklenmedik durumlar sonucunda sahtekarlık veya hırsızlık tehdidine karşı direkt olarak bankaya bilgi vermektedir. Böylece kartınızdan beklenmedik harcamalar yapıldığında direkt olarak müşteri hizmetleri tarafından aranırsınız. Bu süreçler makine öğrenmesi teknolojilerinin en büyük örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sesli asistanlara karşı ilginiz bulunuyorsa Siri Mi Daha İyi Google Asistan Mı? başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

İstatistiksel Makine Öğrenmesi 📊

Çeşitli bilimsel araştırmalarda ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinde istatistik bilimine büyük ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada istatistik ile makine öğrenmesini birleştirerek büyük veriler üzerinde çalışmak kolaylaştırılabilir ve simülasyonların oluşturulması sağlanabilir. Özellikle veri bilimi noktasında makine öğrenmesi ile birlikte bilimsel araştırmaların sonuçlanması oldukça kısa sürmekte ve sonuçlar beklenenin üstünde net olmaktadır.

Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022
Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022

Sağlık Sektöründe Makine Öğrenmesi 👩‍⚕️

Haberlerde mutlaka yapay zekâ teknolojilerinin ameliyatlarda hatasız olduğunu ve bu noktada devreye alındığını duymuşsunuzdur. Çeşitli sağlık sorunlarını belirlemede, hatasız tedaviler gerçekleştirmede ve daha birçok sağlık noktasında oldukça fazla kullanılan ve etkisini kanıtlamış olan yapay zekâ ile makine öğrenmesi teknolojileri, ilerleyen süreçlerde çok daha fazla noktada görünebilir olacaklardır.

Diğer Makine Öğrenmesi Alanları 🤖

Belirtilen tüm sektörlerin ve alanların dışında makine öğrenmesi teknolojilerinin geliştirildiği ve uygulandığı sayısız sektör bulunmaktadır. Hatta bu teknolojileri hayatın her noktasında kullanabilmek mümkündür. Genellikle düzeni kolaylaştırmak ve otomasyonu yaygınlaştırmak amacıyla kullanılıyor olsalar da ilerleyen zamanlarda bazı mesleklerin yerini alacakları açık ve net bir şekilde görülebilmektedir.

  • Mail analiz, saptama
  • Reklam yönetimi, pazarlama analizi
  • Trafik, navigasyon teknolojileri
  • Duygu analizi (Sosyal medya platformlarında veya topluluklarda)
  • Ulaşım, otonom arabalar
Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022
Makine Öğrenmesi Hangi Alanlarda Kullanılır? ✔️ 2022
Yeni nesil teknolojiler ve teknolojilerin geliştirilme yöntemleri hakkında bilgi edinmek isterseniz Teknoloji Haberleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İçeriğimizde detaylı bir şekilde makine öğrenmesi hangi alanlarda kullanılır ve ne anlama gelmektedir gibi soruları yanıtlandırarak yapay zekâ teknolojilerine karşı olan bilginizi arttırmaya çalıştık. Eğer yazılıma ilgi duyan biriyseniz bu alanda yapılan çalışmaların teknik makalelerini inceleyebilir, örnek projeleri Youtube gibi platformlar üzerinden izleyebilirsiniz.

Makine Öğrenmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌

Derin Öğrenme Nedir?

Derin öğrenme, makine öğrenmesinin içerisinde bulunan fakat yapay sinir ağları teknolojisini de kullanarak öğrenme süreçlerini daha da derinleştiren yeni nesil bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada yapay zekâ edindiği bilgilerin yanı sıra kendisi de sahip olduğu bilgilerden yola çıkarak yeni bilgiler oluşturmakta ve veri tabanını daha büyük bir hale getirmektedir.

Makine Öğrenmesi Örnekleri Nelerdir?

İçerikte de belirttiğimiz üzere makine öğrenmesi teknolojilerinin kullanıldığı birçok alan ve örnek bulunmaktadır. Bunlardan en göze çarpan ve çoğu kişi tarafından bilinen teknoloji ise sesli konuşma servisleri (Siri, Google vs.) olmaktadır. Bu teknolojiler direkt olarak yapay zekâ kavramını ve makine öğrenmesinin sistemini gözler önüne sermektedir.

Yapay Zekâ ile Makine Öğrenmesi Arasındaki İlişki Nedir?

Yapay zekâ büyük bir teknolojiyi kapsamaktadır ve günümüzde geliştirilen birçok projenin ana başlığı olmaktadır. Fakat yapay zekanın da kendi içerisinde bazı alanları bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ve yüksek ihtimalle en önemli alt başlık olarak görülen makine öğrenmesi, yapay zekanın var olmasını sağlayan önemli bir etkendir. Çünkü bir zekanın var olabilmesi için öğrenme yeteneğine sahip olması gerekmektedir.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cihat Cavit CEBECİ

TeknoBH İçerik Editörü | WebMaster - BT Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu