LoL Dereceli Sistemi Nasıl Çalışır? (Tüm Detayları)
LoL dereceli sistemi nasıl çalışır sorusunu oyun severlerin merak ettikleri bir konudur. Dereceli sezonunu mevsimler ile üçe bölmek mümkündür. Dereceli sezonunda kazanılan galibiyetlerin hepsinin ödüle çevrildiği duraklardır. Mevsim geçişi yapıldığı zaman sadece Mevsim Puanı sıfırlanır, Eşleştirme Puanı ve Lig Puanı değişmez. Dereceli sistemde bulunan mevsim geçişleri, Kayıt Noktası olarak düşünülebilir. Oyuncular, her mevsim elde ettikleri başarı sonucunda farklı ödüller kazanabilir. İfade, Dereceli Zırhı ve Sihirdar Simgesi mevsim başarılarında kazanılabilecek ödüllerdir.
LoL Dereceli Sistem Mevsim Puanı
LoL dereceli sistemi nasıl çalışır, mevsim geçişi nedir hakkında bilgi sahibi olunarak daha bilinçli şekilde oyun oynanabilir. Mevsimin başlangıç ve bitiş tarihlerini, Profil sekmesinde yer alan Dereceli sekmesi üzerinden Mevsim Bölümü’ne geçiş yaparak öğrenmek mümkündür. Tarihlerin yanında oyuncunun Mevsim Puanı gidişi, mevsim ödülleri ve puan karşılığı yer alır. LoL dereceli sistem simgeleri ile oyuncuların dikkatini üzerine çeker. Gerekli olan Mevsim Puanı ve karşılığında kazanılabilecek ödüller şu şekilde sıralanabilir;
- 150 puan; Mevsim Simgesi,
- 250 puan; Mevsim Dereceli Süslemeleri,
- 500 puan; Mevsim İfadesi.
Mevsim İfadesi, mevcut dereceye göre mevsim boyunca gelişebilir ya da gerileyebilir. Mevsim tamamlandığı zaman ise; mevsimin tamamlandığı dereceye göre kalıcı bir hale gelir. Gümüş, Altın ve Platin gibi aşamalarda farklılık gösterir.
LoL Mevsim Puanı Nasıl Kazanılır?
Dereceli sistemde yer alan mevsim geçişlerinde sahip olunan puanlar, oyuncular için oldukça önemlidir. Mevsim geçişi geldiği zaman sahip olunan puanlar sayesinde farklı ödüller kazanılabilir. Daha iyi oyuncular olabilmek için mevsim puanının nasıl kazanıldığı öğrenilmelidir. Mevsim puanı kazanma hakkında bilgi sahibi olmak, LoL dereceli sistemi nasıl çalışır sorusuna da cevap verir.
Sihirdar Vadisi’nde dereceli oyun kazanmak, yapılması gereken ilk yöntemdir. Esnek, tek ya da çift oyunlardan kazanılan puanlar şu şekildedir;
- Birincil ya da ikincil konumlarda oynanan oyunlardan 20 puan,
- Doldurma yapılan oyunlardan 25 puan,
- Otomatik doldurulan oyunlardan 30 puan.
Uğursuz Koruluk’ta dereceli oyun oynayıp, kazanan oyuncular 10 mevsim puanı kazanabilir. LoL dereceli sistemi nasıl çalışır konusunda mevsim araları hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir. Dereceli sistemde bulunan mevsimlerin bitmesi ve yenisinin başlaması için geçen süre sezon öncesi dönem olarak adlandırılır.
Sezon arası dönemlerde, dereceli sıralara girilmeye devam edilebilir, ancak ulaşılan yeni aşamalar karşılığında herhangi bir ödül alınmaz. Ödül alınamasa da MMR değeri değişmeye devam eder, ileriki zamanlar için faydalı olacak bir durumdur. Mevsim aralarında LoL, sistem kurucuları tarafından farklı değişikliklere uğrar. Eski eşyaların değiştirilmesi, rünlerin yenilenmesi ve haritada değişiklikler yapılması gibi ayarlamalar yapılır. Mevsim aralarında girip, oyun oynama yeni mevsime çok daha hazırlıklı girilmesini sağlar.
LoL Dereceli Sistemde Aşama, Küme ve Sıra
Dereceli sistemde bulunan aşamalar, yüksek dağların zirvesi olarak tanımlanabilir. Ne kadar oyun kazanılırsa o kadar yükselirsin şeklinde oyun oynamaya başlanabilir. Oyuncular, dokuz aşamaya ayrılır, her bir aşama benzer oyuncuların bulunduğu yerdir. Gümüş’ten Altın’a, Bronz’dan Plantin’e kadar çeşitli aşamalar bulunur. Aşamalar içinde bulunan oyuncuları ise kümeler yardımı ile ayırt etmek mümkündür.
LoL dereceli sistemi nasıl çalışır sorusu için oyuncuların sahip oldukları rütbelerin tanımlanması önemlidir. Oyuncuların yeni bir kümeye geçebilmesi için, öncelikle bir öncekinin tamamlanmış olması gerekir. Yeni bir aşamaya geçildiği zaman en alt kümeden başlanır. Sıralar ise dereceli sistemde ikiye ayrılır. Tekli veya çiftli ve esnek şeklinde adlandırılır, her biri kendine özgü amaçlar içerir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tekli/Çifti ve Esnek sıra arasında fark var mıdır?
Farkları amaçları ve kısıtlamalarıdır.
MMR düzeyim nedir?
MMR değeri oyuncunun genel beceri düzeyidir.
Eşleştirme sistemi nasıl çalışır?
Adil karşılaşmalar, konum tercihleri ve hızlı sıralamalar doğrultusunda dengeli şekilde çalışır.