Linux İşletim Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Linux işletim sistemi nedir ve Linux işletim sistemi ne işe yarar? Söz konusu işletim sistemi ile ilgili merak edilen tüm detayları sizlere anlatacağız.
Dünya genelinde birçok kullanıcının tercih ettiği Windows işletim sistemi ile Linux işletim sistemini kıyasladığımız zaman Linux’un çok daha fazla popüler olduğunu söyleyebiliriz. Bu işletim sisteminin popüler olmasının en büyük sebebi ise özellikleri diyebiliriz. Mesela açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olması onun en önemli özelliklerinden biri diyebiliriz.
Linux işletim sistemi nedir?
Linux işletim sistemini 1999 yılında Helsinki Üniversitesi öğrencisi olan Linus Torvalds geliştirdi. Söz konusu işletim sisteminin ilk kuruluş amacı aslında akademik alanlar içindi. Ancak daha sonrasında amacının çok daha dışarısına çıktı diyebiliriz. Bildiğiniz üzere bugünlerde Teknoloji dünyasının ve karanlık siber dünyada en çok tercih edilen ve kullanılan işletim sistemi Linux’dur.
Linux işletim sistemi ne işe yarar? Neden Linux’u seçmeliyiz?
Linux işletim sistemi, görebileceğiniz en güvenli işletim sistemleri arasında ilk sırada yer alır. Windows işletim sistemi ile kıyasladığınızda çok daha güvenli bir sistem sunar. Söz konusu işletim sisteminde şifre girilmez ise uygulamalar işletim sisteminde hiçbir şekilde değişikliğe gidilmiyor. Aynı zamanda burada istediğiniz şekilde özelleştirme de yapabiliyorsunuz.
Tüm bunların yanı sıra bu işletim sisteminin herkese açık olması büyük bir topluluk oluşturulmasını da sağlıyor. Bir diğer işletim sistemlerine göre bu işletim sisteminde kaynak kodlarında değişiklik yapılmasına da izin veriliyor. Tüm kullanıcılar bu işletim sisteminden bir parça alıp kendilerine yeni bir sistem kurabiliyor. Tabi bunlara yapabilmeniz için Linux işletim sistemini iyi biliyor olmanız gerekiyor. Peki Linux işletim sistemini öğrenebilir miyiz?
Bahsetmiş olduğumuz Linux işletim sisteminin her ne kadar birçok olumlu yönü bulunuyor olsa da bazı konularda da dezavantajı var. Mesela bu işletim sistemi kolay bir şekilde öğrenilmiyor. Çok fazla teknik detay gerektiği için kullanıcıların öğrenme konusunda çok fazla zorluk çektiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu işletim sistemini öğrenmek için çok fazla araştırma yapılması ve eğitimler alınması gerekiyor.