Harddisk Nasıl Takılır? (Resimli Anlatım)
Bilgisayarını daha performanslı hale getirmek isteyen veya sıfırdan bilgisayar kurulumu yapan kişiler harddisk nasıl takılır sorusunu yakından araştırmaktadırlar. Bilgisayarın performansını arttırmak amacıyla uygulanabilecek en kolay yöntem olan yeni bir harddisk takma işlemi ile birlikte her nesil bilgisayara daha fazla depolama alanı sağlayabilirsiniz.
Fakat bu işlemlerin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, içeriğimizi incelemeye başlayarak harddisk nasıl takılır sorusuna yanıt bulabilir ve diğer detaylar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca harddisk takma işlemlerinden sonra içeriğimizin sonunda Harddisk sağlık testi nasıl yapılır sorusu ile ilgili bir içerik paylaştık. İçeriğimizi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Harddisk Nasıl Takılır?
Harddisk bilgisayarınızın çalışması için gereken en önemli parçalardan biridir. Depolamanın yapıldığı ve işletim sistemi gibi yazılımların yüklendiği donanım olan harddisk hem bilgisayarınızın hızlı çalışmasını hem de dosyaların depolanmasını mümkün hale getirir. Bu noktada depolama alanınız yetersiz geliyorsa veya yeni nesil bir depolama sistemi ile daha hızlı bilgisayarınız olsun istiyorsanız sıfır harddisk almanız ve harddisk nasıl takılır sorusunun yanıtını bularak montaj yapmanız gerekecektir.
Günümüzde harddisk üç farklı başlıkta incelenmektedir. Bunlar sırasıyla HDD, SDD ve M.2 SSD olmaktadır. M.2 SSD çok farklı bir yapıda çalışmakta ve yeni nesil anakartlar ile uyumluluk sağlamaktadır. Ancak HDD ile SSD aygıtları her bilgisayara rahatça takılabilmektedir. Sizler de yeni bir harddisk satın aldıysanız ve bilgisayarınıza takmayı düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayarak yeni depolama aygıtınızı hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bilgisayar Kasasını Açın 🎉
Bilgisayarınıza yeni bir SSD veya harddisk takmak istiyorsanız, ilk olarak bilgisayarınızı kapatmalı ve tüm elektriği kestikten sonra kasanızı açmalısınız. Bu noktada donanımlar hakkında bir bilginiz bulunmuyorsa ve bağlantıları nasıl yapacağınız konusunda tereddütlüyseniz bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz. Aksi taktirde harddisk takma işlemini yaparken diğer donanım parçalarına zarar verebilirsiniz.
Kasanızı açtığınız zaman ön yüzünde anakart ve temel donanım ögelerini görürken, arka yüzde kabloları görebilirsiniz. Bu kablolar arasından bir adet güç kablosunu ön yüze geçirmeniz gerekmektedir. Böylece bağlayacağınız harddiskin gücünü almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca mevcut harddisk yuvalarının da boyutlarını kontrol etmeli ve buna göre bağlantı işlemlerini gerçekleştirmelisiniz.
Harddisk Montajını Yapın 🧰
İlk olarak yeni almış olduğunuz harddiski veya SSD’yi kutusundan çıkarıp kasa içerisindeki montaj bölümüne sabitlemelisiniz. Bu noktada genellikle yeni nesil kasalarda 2.5” boyutunda alanlar olduğunu görebilirsiniz. Bu alanlara klasik harddiskler sığmamakla birlikte yeni nesil SSD’ler tam uyumlu bir şekilde yerleşmektedir. Harddisk kutusunda bulunan bağlama aparatları ile birkaç dakika içerisinde montajı tamamlayabilirsiniz.
SATA Kablosunu Bağlayın 🔧
Alacağınız harddisk veya SSD modellerinin yanında herhangi bir kablo bulunmamaktadır. Fakat anakartınızın içerisinde fazladan bir veya iki adet SATA kablosu bulunacaktır. Bu kablonun bir ucunu anakart üzerinde yer alan SATA girişlerinden herhangi birine takmanız, diğer ucunu da harddiskinizin altında yer alan küçük alana takmalısınız. Böylece verinin direkt olarak anakarta iletişimini kurmuş olursunuz. Bu durum da başarılı bir şekilde bağlantıyı gerçekleştirdiğiniz anlamına gelmektedir. SATA kablonuz bulunmuyorsa HepsiBurada gibi platformlar üzerinden uygun fiyata satın alabilirsiniz.
Güç Kablosunu Bağlayın ⚡
Her ne kadar bağlantıyı gerçekleştirseniz de harddiskinize güç vermemeniz halinde çalışmayacağı için verinin de iletilmesi mümkün olmayacaktır. Bu yüzden yukarıda bahsetmiş olduğumuz ve kablolar arasından ayırdığınız uzun ince güç soketini harddiskinizin diğer girişine takmanız gerekmektedir. Belirtilen güç kablosunun mevcut güç kaynağından çıktığını ve genellikle kablolar arasında birkaç adet olarak bulunduğunu belirtelim. Eğer bu kablo cihazınızda bulunmuyorsa güç kaynağınızı değiştirmeniz gerekebilir.
Bilgisayarınızı Açın ve Kurulumu Tamamlayın 💻
Tüm bağlantıları yaptıktan sonra bilgisayarınızı tekrar güce bağlayarak çalıştırabilirsiniz. Eğer takmış olduğunuz harddisk dışında başka bir depolama aygıtı bulunmuyorsa BIOS ekranı üzerinden tanımlama yapmanız ve yeni bir işletim sistemi kurmanız gerekecektir. Fakat ikinci veya daha fazla harddisk takmış durumdaysanız hiçbir ayarlama yapmanıza gerek kalmadan bilgisayarınızı açabilirsiniz. Sonuç olarak bilgisayarım ekranında yeni taktığınız depolama aygıtını görüntüleyebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Teknik Servise Harddisk Bağlatmak 🔨
Yukarıda belirtmiş olduğumuz işlemleri uygulamakta sorun yaşıyorsanız veya herhangi bir zarar vermekten korkuyorsanız, sahip olduğunuz harddisk ve kasanız ile birlikte en yakın teknik servise başvurabilirsiniz. Ayrıca garanti kapsamında olan bir bilgisayar kasanız bulunuyorsa, yeni harddisk takmanız halinde kasanızın garanti dışı kalabileceğini unutmamanız gerekiyor. Bu yüzden uzmanlığınızın bulunmadığı noktalarda müdahale gerçekleştirmenizi tavsiye etmiyoruz.
İçeriğimizde detaylı bir şekilde harddisk nasıl takılır sorusunu yanıtlandırdık ve bilmeniz gereken önemli noktaları sizlerle paylaşmaya çalıştık. Buradan edindiğiniz bilgilerden yola çıkarak yeni depolama aygıtınızı dakikalar içerisinde bilgisayarınıza monte edebilirsiniz.
Ayrıca Harddisk Test Etme bağlantısı üzerinden kullandığınız veya yeni satın aldığınız Harddisk’in sağlık testi için yapılması gerekenleri paylaştık. İçeriğimizi ziyaret ederek HDD sağlık testi nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.
Harddisk Takma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌
Her Bilgisayara Her Harddisk Olur Mu?
Eski nesil bilgisayar kasalarında harddisk boyutları 3.5” olarak belirlenmiştir. Fakat yeni nesil harddiskler 2.5” boyutunda olmaktadır. Daha küçük boyutta bulundukları için küçük aparatlar yardımıyla takma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Mevcut durumda günümüzdeki anakartların neredeyse hepsi aynı SATA girişine sahip oldukları için çoğu harddisk ve SSD modelini rahatça istediğiniz kasaya takabilmeniz mümkün olacaktır.
Bir Bilgisayara Kaç Tane Harddisk Takılır?
Bu durum hem anakartınızın SATA çıkışına hem de güç kaynağınızın sunduğu sokete bağlı olarak değişmektedir. Fakat en eski nesil kasalar bile en az iki adet SATA çıkışı ve iki adet güç barındırmaktadır. Dolayısıyla minimum iki tane harddisk takabilmeniz mümkün olacaktır. Yeni nesil anakartlarda M.2 SSD’ler ile birlikte 5’den fazla harddisk takılabilmektedir.
Laptop Harddisk Nasıl Takılır?
Laptop harddisk takma işlemi, masaüstü bilgisayarlara göre daha farklıdır. Dizüstü bilgisayarlar daha küçük kasa yapılarına sahip oldukları için farklı olarak üretilmiş harddisklere ihtiyaç duyulur. Bunun yanında genellikle çoğunda ek bir yuva bulunmaz. Bu yüzden sahip olduğunuz marka ve modele göre bir uzmana başvurmanız gerekebilir. Fakat dizüstü bilgisayarınızı nasıl açabileceğinizi biliyorsanız, masaüstü bilgisayardakine benzer işlemler ile yeni harddiskinizi takabilirsiniz.
M.2 SSD Nasıl Takılır?
Yeni nesil depolama birimleri olarak bilinen M.2 SSD’ler her anakart tarafından desteklenmemekle beraber, en yüksek hızlara sahip depolama birimleri olarak öne çıkmaktadırlar. Eğer anakartınızda M.2 SSD desteği bulunuyorsa ve elinizde de bu modellerden herhangi biri mevcutsa, anakart üzerindeki M.2 yuvasına SSD kartınızı monte etmeniz yeterli olacaktır. Daha sonrasında sorunsuz bir kullanım sağlayabilirsiniz.