Hard Fork ve Soft Fork Nedir? Ne Anlama Geliyor?
Kripto para piyasalarında ve blok zinciri teknolojilerinde birçok değişken, kullanıcı ve sistem bulunmaktadır. Ayrıca merkeziyetsiz piyasa adımları arkasında büyük sorunları getirebilmektedir. Bunlardan ötürü ortaya çıkan Fork kavramı ise piyasaların stabil bir şekilde ilerlemesine önayak olmakta ve mevcut projelerin yeni varlıklarının oluşmasını sağlamaktadır.
Bir yatırımcı olarak sizler de bu süreçleri merak ediyorsanız Hard Fork ve Soft Fork kavramlarına hâkim olmanız gerekmektedir. Bizler de bu içeriğimizde Fork nedir sorusunu yanıtlandıracak ve tüm detayları sizlerle paylaşacağız.
Fork Nedir? 🎉
Çatallanma olarak da tanımlanabilecek Fork, kripto para birimleri ile birlikte hayatımıza girmiş olan terimlerdendir. Mevcut bir projenin kaynak kodlarının alınması, geliştirilmesi ve farklı fonksiyonlar katılması ile yeni bir kripto para oluşturulması olarak tanımlanabilecek Fork işlemi, günümüzde genellikle madenciliği mevcut olan ve merkeziyetsiz yapıda bulunan projelere yönelik gerçekleştirilmektedir. Örneğin Bitcoin Fork’u olarak Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold gibi kripto para birimlerini gösterebiliriz.
Fork genellikle mevcut projenin geliştirilmesi amacıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu noktada geliştiriciler mevcut ağ yapısının üzerine yeni teknolojilerin eklenebileceğini savunarak farklı bir proje altında eskisinin devamı niteliğinde Fork gerçekleştirebilir. Fakat bazı durumlarda mevcut yapının tamamen bozulduğu açık bir şekilde karşımıza çıkabilir. Böyle durumlarda da Fork işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlemlerin tamamı Hard Fork ve Soft Fork olarak ikiye ayrılmaktadır.
Hard Fork Nedir? 💰
Hard Fork, tahmin edebileceğiniz üzere mevcut ağ üzerinde ciddi güvenlik problemleri meydana geldiğinde veya ağın artık hizmet verecek teknolojiye sahip olmadığı durumlarda ortaya çıkan ani, sert ve köklü bir şekilde yeni projenin oluşturulmasına verilen isimdir. Örneğin geçtiğimiz aylarda yaşanan Luna krizinin sonucunda Hard Fork yaşanarak yeni Luna piyasaya sürülmüştü. Bu durum Hard Fork olarak tanımlanabilir. Bu tür süreçlerde genellikle mevcut proje ve kripto para biriminin itibari azalmakla birlikte madenciler, geliştiriciler ve yatırımcılar da yeni projeye yönelmektedirler.
Soft Fork Nedir? 🍴
Fork nedir sorusunun alt başlığında açıklanan ikinci terim olan Soft Fork, Hard Fork işleminin tam tersine ortada herhangi bir problem yokken yalnızca mevcut projeyi değiştirmek ve geliştirmek amacıyla yeni bir projenin başlatılması olarak tanımlanabilir. Fakat Soft Fork gerçekleştirilmeden önce mevcut düzenden memnun olan madencilerin ve yatırımcıların da ikna edilmesi gerekmektedir. Böylece önceki ağı destekleme özelliğine sahip yeni bir ağ oluşumu tamamlanabilir.
İçeriğimizde Fork nedir sorusunu yanıtlandırdık ve Hard Fork ile Soft Fork süreçlerini açıklayarak farklarını paylaşmaya çalıştık. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ilgi duyduğunuz blok zinciri projelerini ve kripto para birimlerini farklı açılardan inceleyebilir, yorumlama bilgisine sahip olabilirsiniz. Fakat her projenin farklı bir sisteme sahip olduğunu da unutmamanızı tavsiye ederiz.
Harf Fork ve Soft Fork ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌
Hard Fork Fiyatı Nasıl Etkiler?
Hard Fork işleminin gerçekleşmesi için mevcut projede bazı olumlu veya olumsuz değişimlerin meydana gelmesi beklenmektedir. Dolayısıyla Folk’un gerçekleşmiş olduğu kripto para biriminde ciddi fiyat düşüşleri beklenebilir. Ancak Bitcoin örneğinde böyle bir durum gerçekleşmesi yerine Bitcoin’e olan güven ve talep giderek artmıştır. Dolayısıyla Hard Fork işleminin fiyatı nasıl etkileyeceğini anlamak için sebebin ne olduğuna açıklık kazandırmanız gerekmektedir.
Hard Fork Sonrası Ne Olur?
Hard Fork sonrası genellikle ana projeye bağlı bir şekilde geliştirilen yeni bir proje ve dolayısıyla kripto para birimi oluşturulur. Bu noktada yatırımcıların, madencilerin ve geliştiricilerin yeni oluşturulacak projeye geçmesi beklenir. Bu durum mevcut kripto para biriminin talebini azaltır ve popülerliğini kaybetmesine sebep olur. Veya tam tersi şekilde yeni bir ekosistemin yaratılması mümkün hale gelerek birden fazla kazanç kapısı bizlere sunulur.
Hard Fork ve Soft Fork Kim Tarafından Yapılır?
İçeriğimizde de belirttiğimiz üzere Hard Fork ve Soft Fork işlemleri genellikle mevcut blok zincirinin içerisinde yer alan geliştirici, yatırımcı ve madenciler tarafından dolaylı yoldan yapılmaktadır. Bir ihtiyaç olmadığı taktirde Fork işleminin yapılması gereksizdir. Fakat örneğin madenciler arasında güvensizlikler oluşursa ağın süreçleri uzar, yatırımcılar hoşnutsuzluk yaşayarak başka projelere yönelirler ve geliştiriciler yeni proje yapma eğilimine sahip olurlar. Bu durum Fork oluşmasını sağlar.