Google Alternatifi Arama Motorları Nelerdir?
Google alternatifi arama motoru seçenekleri oldukça fazladır. Arama motorları günlük hayatta sık şekilde kullanılan araçlar haline gelmiştir. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve kolay şekilde erişilebilmesi nedeniyle internet üzerinde geçirilen vakitler oldukça artmıştır. Internet üzerinde geçilen vaktin büyük bir kısmı arama motorları içerisinde geçer. Arama motorları insanların merak ettikleri, ulaşmak istedikleri ve cep aradıkları birçok şeyi bulmak için hizmet sunar. Oldukça basit sorulardan zor sorulara kadar arama motorları üzerinde cevap bulmak mümkün hale gelmiştir.
Dünya genelinde popüler şekilde kullanılan birçok arama motoru bulunur. İnternet tarihine bakıldığın zaman 1990 yılında ilk arama motoru görülür. 1990 Euro tarihte önemli olsa da arama motorları için Milat dinlen yok Google’ın kurulduğu 1998 Google ilk akla gelen arama motoru olsa da pek çok arama motoru Google alternatif olabilir. İnternet üzerinden bilinen ve bilinmeyen onlarca arama motoru bulunur.
Neden Google?
Dünya genelinde en çok kullanılan arama motoru Googledır. En çok bilinen arama motorları için dünya pazarında ki paylara bakıldığı zaman Google oldukça yüksek bir orana sahiptir. Dünya pazarının yanı sıra Türkiye pazarında da oldukça büyük bir paya sahiptir. arama motoru olarak Google kullanılması Oldukça yaygın hale gelmiştir sık şekilde kullanılması nedeniyle günlük dile dahil olan pek çok yeni fil türetilmiştir. Bunlardan biri Googlelamak şeklindedir.
Dijital dünyada en iddialı olan arama motoru Google’dır. Sahip olduğu algoritma ve alt yapısının sürekli olarak gelişmesi nedeniyle kaliteli şekilde kullanıcılara hizmet sunar. Arayüzünün oldukça kolay bir tasarıma sahip olması, kişiselleştirilebilme özelliği, kullanıcı veri toplama, çevrimiçi reklamcılık ve gizlilik gibi çeşitli konularda farklı özelliklere sahiptir. Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google, 1997 yılında bugünkü adını almıştır. Her ne kadar gelişmiş özelliklere sahip olsa da internet kullanıcıları tarafından Google alternatifi arama motoru seçenekleri merak edilir.
DuckDuckGo
DuckDuckGo 2008 yılında Amerika’da kurulan arama motoru kişisel verileri karşı ayrı bir şekilde özen gösteren ve kaydetmeyen, IP adreslerini almayan bir sisteme sahiptir. Sahip olduğu özellikler nedeniyle kullanıcıların oldukça dikkatini çekmiştir. Google’ın kullanım politikası ile kıyaslandığı zaman tam tersi bir işleyişe sahiptir. Kişileştirme adı verilen özellik aracılığı ile kullanıcı verileri herhangi bir ortamda toplanmaz. Çevrimiçi gizliliğine önem veren kullanıcılar sıklıkla DuckDuckGo arama motoru tercih eder. Kullanıcı profiline göre değil genel kullanıcılara atılan terim üzerinden aynı sonuçları gösterir. Google’dan farklı olarak daha gizlilik kuralları doğrultusunda arama yapmak için tercih edilebilecek bir Google alternatifi arama motoru olarak değerlendirilebilir.
Microsoft Bing
Eski ismi ile Live Search olan Microsoft Bing, Microsoft’un bir arama motorudur. 2009 yılında beta sürümünü yayınlayan arama motoru, Google karşısına rakip olarak çıkmıştır. Google ile Bing karşılaştırıldığı zaman görülen en büyük özellik; Bing’in arama sonuçlarında reklam yayınlamamasıdır. Arama sonuçlarında kullandığı kendine has algoritması da oldukça iddialıdır. Microsoft güvencesi ile hizmet sunan arama motoru, kullanıcıların beklentilerini en iyi şekilde karşılamıştır. Görsel arama özelliği ile öne çıkan Bing, video arama optimizasyonu sayesinde YouTube’a alternatif sunar. Google alternatifi arama motoru olarak tercih edilebilecek arama motorlarından biridir.
Yahoo!
Yahoo! 1995 yılında kurulmuştur ve 90’lı yılların sonuna kadar oldukça popüler hale gelmiştir. Dünya genelinde en çok kullanılan arama motorları arasında yer alır. Arama motoru, kullanıcıları için aynı zamanda Yahoo Music ve Yahoo Movie gibi farklı hizmetler sunar. Dünya genelinde özellikle Amerika’da yaygın şekilde kullanılır. Hotjobs kısmında ise iş arama imkanı tanıyan arama motoru, birçok farklı alanda hizmet sunar. Türkiye pazarı %1,9 oranındayken dünya çapında %1,46’lık bir Pazar payına sahiptir.
Mobil cihazlarda Google kullanımı için buraya bakabilirsiniz: https://www.teknobh.com/google-amp-nedir/
Yandex
Rusya merkezli arama motoru, Google ile kıyaslandığı zaman dil hizmetleri konusunda bir adım öne çıkar. Oldukça kolay kullanıma sahip olan Yandex, Google’ın en büyük rakiplerinden biridir. Haber, panoramik footğraf, e-posta, canlı trafik ve 360 derece sokak görüntü hizmetleri ile Türkiye’de yoğun ilgi gören arama motorları arasında yer almaya başlamıştır. Yandex, Microsoft ile yaptığı anlaşma sonucunda MSN’in arama motoru haline gelmiştir. Huawei marka telefonların varsayılan arama motoru olarak da kullanılır. Yandex, Google alternatifi arama motoru olarak değerlendirilir.
Baidu
Çin’de Google’ın yasaklanması sonucunda 2000 yılında kurulan ve dünya genelinde hizmet veren bir arama motorudur. Baidu arama motorunun ön plana çıkmasının sebebi; Google’ın ülkede yasaklanması ve ülke genelinde Baidu’nun kullanılmaya başlanmasıdır. Çin dışında farklı ülkelerde fazla bir kullanıcıya sahip olmayan arama motoru, en yoğun trafiği Çin bölgesinden alır. Çin’de bulunan en büyük yapay zeka şirketi tarafından kurulan arama motoru çevrimiçi ansiklopediye ulaşım, haritalar ve bulut depolama gibi çeşitli hizmetler sunar. Çin bölgesi için Google alternatifi arama motoru olarak kullanılır.
CC Search
CC Search, telif hakkı ödenmeden kullanılabilecek olan içeriklerin kullanıcıya sunulmasını sağlar. Creative Commons tarafından kurulan bir arama motorudur. Creative Commons herhangi bir şekilde kar amacı gütmeden, kullanıcıların ücretsiz resim, video ve içeriğe ulaşması için hizmet sunar. İçerikler için önemli olan telif konusuna çözüm getiren arama motoru dünya pazarında yer alır. Kullanıcıların telif ödemesine gerek kalmadan, içeriklere erişmesini ve kullanabilmesini sağlar. CC lisanslar sayesinde paylaşılan içerikler için telif sahibinden izin alma sorununu ortadan kaldırır.
GoodSearch
GoodSearch, Yahoo! tarafından desteklenen bir arama motorudur. GoodSearch elde ettiği gelirin yarısını, kullanıcıların belirledikleri okul ve vakıflara bağışlar. Kanada, Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri en çok trafiğe sahip olan ülkelerdir. Kullanıcılar, arama motoru üzerinden yaptıkları her aramada belirlenen kurum ve kuruluşlara belirli miktarlarda bağış yapılır. Yıl boyunca yapılan aramaların karşılığında elde edilen bağış miktarı ise Aralık ayında kurum ve kuruluşlara çek şeklinde ödenir. Arama motorunun kullanıcılara sunduğu GoodShop hizmeti üzerinden alışveriş yapılarak da bağışlara destek olunabilir. İnternet ortamında arama yaparken aynı zamanda bağışta bulunmak için tercih edilebilecek bir Google alternatifi arama motoru olarak tercih edilebilir.
WolframAlpha
Bilimsel sorulara ve matematiksel hesaplamalara cevap vermesi amacı ile kurulan bir arama motorudur. WolframAlpha, 2009 yılında kurulan bir bilgi motorudur. Kullanıcılar, arama motorunu kullanarak bilimsel ve matematiksel soruların cevaplarına ulaşabilir. Ülke ya da şehir adı girildiği zaman orası ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilir. Tarihler hakkında bulunan bilgiler gibi çeşitli şekillerde bilgileri kullanıcılara sunar.
Yippy
Google alternatifi arama motoru olan bir diğeri ise Yippy’dir. Kullanıcılar, görmek istemedikleri arama sonucu ve içerikleri filtreleyebilir. Arama motoru kullanıcıların verilerini toplamaz ve depolamaz, gizlilik isteyen kullanıcılar rahatlıkla tercih edebilir. Web, haber, resim blog ve iş ilanı gibi farklı hizmetleri bulunur. Kullanışlı bir arama motoru olması nedeni ile öne çıkar. Özelleştirilmiş reklamların yer alması ve verilerin toplanmadığı bir arama motoru için tercih edilebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google mı?
Evet, dünya pazarında en büyük hacim Google’dadır.
Google alternatifi olan arama motorları güvenilir mi?
Güvenli şekilde kullanılabilirler.
Google dünya pazarındaki oranı nedir?
Dünya genelindeki payı %91,86’dır.