En İyi Linux Dağıtımı için 9 Farklı Öneri!
En iyi Linux dağıtımı, yazılımcılar ve bilgisayarda çok sık işlem geçiren bireyler için gerekli olan programlardır. Linux, temelde bir işletim sistemi değildir. Çekirdek olarak oluşturulmuştur. Linux dağıtımı ise bu çekirdek bazında aynı zamanda masaüstü uygulama ve diğer ürünlerle bir araya getirilmiş olan birleşimdir.
Günümüzde kullanılabilecek şekilde bulunan Linux işletim sistemleri, farklı isimlerle kullanıcı karşısına çıkabilmektedir. En iyi Linux dağıtımı için kullanabileceğiniz seçenekler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylece kendinize uygun, popüler ve farklı seçeneklere sahip olan işletim sistemlerini kullanarak hareket edebilirsiniz.
Güncel En İyi Linux Dağıtımı Listesi
Linux dağıtımları farklı sebeplerden dolayı kişiler tarafından kullanılmaktadır. Temelde bu sistemlerin amacı, var olan bilgisayardaki çekirdeğin güçsüz geldiği durumlarda farklı çekirdekler kullanmaktır. Kullanıcılar zorluk çektiği durumlarda ya da üst düzey bir bilgisayar performansı gerektiğinde kullanabilmektedir.
Sadece yazılımcılar tarafından kullanılmaz ancak en iyi Linux dağıtımı genelde yazılımcıların ilgisini çeken bir görünüme sahiptir. Diğer taraftan çekirdek farkı ya da diğer bağlantılara bakılmaksızın masaüstü görüntüsünü değiştirmek için de kullanılabilir. Yalnız kullanıcılar bu dağıtımlar sayesinde birden fazla özellik kazanmaktadır. Bu yüzden birden fazla amaç için kullanılmaktadır.
Güncel olarak üretilmiş olan en iyi Linux dağıtımları 2022 yılında çok sık kullanılmıştır. Önümüzdeki yıllarda da yeni dağıtımların gelmesi, güncellemelerin oluşturulması kullanılmasına neden olmaktadır. Var olanlar arasında Linux son sürüm olanları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Aksi takdirde istediğiniz performansı elde edemeyebilirsiniz. Var olan Linux sürümleri şu şekildedir:
Ubuntu |
Linux Mint |
Pop_OS |
Zorin |
Fedora |
Deepin |
Elemantary OS |
Lubuntu |
Linux Lite |
1 – Ubuntu
En iyi Linux dağıtımı listesi içinde ilk karşılaşacağınız Ubuntu olacaktır. Ubuntu, var olan kurulumu ve kullanım açısından büyük kolaylık sunmaktadır. Bu yüzden kullanıcılar arasında da sık tercih edilen bir konuma sahiptir. Linux dünyası içinde akla ilk gelmesi milyonlarca kere kullanılmasına neden olmaktadır.
Genelde Linux dağıtımı kullanmaya başlayan bireylerin ilk tercihi de olmaktadır. İlk defa bu tarz bir dağıtım kullanacak olan bireylerin doğru bir sonuca ulaşmasında etkilidir. Daha önce kullanım sağlamamış bireyler için basit arayüzü ve kullanım kolaylığı ile olumlu dönüşler sağlamaktadır. Canonial şirketi tarafından geliştirilmiş olup zaman zaman da güncelleme getirilmektedir.
Sektöre en iyi Linux dağıtımı listesinde yer alan Ubuntu genel özellikleriyle şu şekilde özetlenebilir:
- Herkes tarafından bilinen ve övülen bir kullanıma sahip olması,
- Kullanıcı dostu masaüstü ve arayüze sahip olması,
- Kolay kullanılması ve ekstra bilgi edinmeye ihtiyaç duyulmaması,
- İlk defa kullanım sağlayacak olanlara zorluk çıkarmaması,
- Sektöre yer edinen bir firma tarafından oluşturulması,
- Sürekli güncellenebilir durumda ilerlemesi.
2 – Linux Mint
Görünüme önem veren ve dağıtım kullanırken çok farklı görüntülerden zorluk çekenler için basit bir arayüze sahiptir. Linux Mint, temelde aslında Ubuntu temelli üretilmiştir. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde alışık olunan kullanım aşamalarını elde edilebilmektedir. Özellikle GNOME olarak adlandırılan masaüstü görüntüsünden hoşlanmıyorsanız, tercihiniz olmalıdır.
Windows kullanımını seven ve bu arayüze alışmış olanlar için tasarlanmıştır. Masaüstü görüntüsü adına ekstra özellik kasılmamıştır. Tam tersine masaüstü görünümden ziyade arka planda oluşması gereken özelliklerde tasarlama yapılmıştır. Kısa sürede temin ederek kolay bir kullanım elde edebilirsiniz.
3 – Pop_OS
Aynı isme sahip olan firma tarafından geliştirilen sistem, en iyi Linux dağıtımı arasında yer almaktadır. En iyiler arasında yer alma sebebi basit bir kullanıma sahip olmasından geçmektedir. Ekstrem bir bilgiye sahip olmanız gerekmez. Masaüstü kullanımı oldukça basittir. İndirme işleminden sonra kolaylıkla sistemi çözüp kullanım elde edebilirsiniz.
4 – Zorin
Yazılımcılar için en iyi Linux sürümü denildiğinde akla gelen ilk 10 içerisinde bulunmaktadır. Zorin hem Windows hem de Mac ile birlikte uyum sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. Bu sistemde var olan özellikler iki sisteme de uyum gösterecek ve görünüm değiştirecek şekildedir.
Var olan masaüstü görünümü GNOME olarak ayarlanmıştır. Linux sürümleri arasındaki farklar arasında bu görünüm değişimi bulunmaktadır. Kişiler ilk defa bu tarz bir en iyi Linux dağıtımı kullanacaksa GNOME görünümü zor gelecektir. Diğer taraftan paket yöneticisi kapsamında Snappy kullanıldığı görülmektedir.
Zorin için en iyi Linux dağıtımı denmesinin sebepleri şu şekilde özetlenebilmektedir
- Klasik masaüstü görüntüsünden farklı olması,
- GENOMA masaüstü görünümünü desteklemesi,
- Snappy paket yöneticisi sağlaması,
- Hem MAC hem de Windows tarafından desteklenebiliyor olması.
5 – Fedora
En iyi Linux dağıtımı denildiğinde akla gelen bir diğer isim de Fedora olmaktadır. Fedora, Red Hat tarafından finanse edilmektedir. Fedora Project tarafından oluşturulmuş olan bu dağıtıcı basit ve pratik hareket etmektedir. Oluşturduğu kullanım kolaylığı ile göze çarpan dağıtım sahip olmanız gereken performansı size sunacaktır.
Dağıtıcı birçok programdaki gibi GENOMA masaüstü görünümüne sahiptir. Sahip olduğu bu masaüstü görünümü kimi tarafından sorun olmazken bazı kullanıcılar da rahat kullanamamaktadır. Diğer taraftan paket yöneticisi de bu dağıtımı kullanan bireyler için önemlidir. RPM paket yöneticisi en iyi Linux dağıtımı olan Fedora için tercih edilmiştir.
Dağıtımın kısaca özellikleri şu şekilde özetlenebilmektedir:
- GENOMA masaüstü görünümü,
- RPM paket yöneticisi,
- Basit kullanım kolaylığı,
- Kullanıcı dostu arayüzü,
- Ekstra bilgi gerektirmeksizin kullanılabiliyor olması.
6 – Deepin
Linux çekirdeğini destekleyen ve masaüstü uygulamaları ile de göze çarpan bir diğer isim Deepin olarak bulunmaktadır. Diğer en iyi Linux dağıtımı ile kıyasladığında büyük bir fark ortaya çıkmıyor olsa da genel itibari ile tercih edilen bir yapıya sahiptir. Var olan tüm özellikleri ile açık kaynaklı bir sistem firmaları tarafından geliştirilmiştir.
Bahsi geçen bu açık yazılım içerisinde dağıtımcıya ait olan 30 farklı uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar ile kişiler yani kullanıcılar iş ya da eğitim/öğrenme amacıyla farklı şekillerde kullanım sağlaması mümkündür. Gönül rahatlığıyla kullanım sağlamasının bir diğer sebebi de dağıtımcının güvenilir olmasıdır. Genel özellikleri şu şekildedir:
30’a yakın kendi uygulamasını barındırması, |
Basit arayüzü ve kullanımının yer alması, |
Masaüstü kullanımı ve görünümünde değişim oluşturulabilmesi, |
Ekstra bilgiye gerek duyulmaksızın kullanılabilmesi |
7 – Elementary Os
Windows temelli bir bilgisayar kullanıyorsanız ve MAC kullanımına alışkınsanız mutlaka tercih etmeniz gereken bir uygulamadır. Çünkü en iyi Linux dağıtımı arasında geçen Elemantary, görünümü ile tam bir MAC kullanım imkânı sunmaktadır. Zorluk çekmeden gönül rahatlığı ile kullanabilir, Windows masaüstü görünüm ve aşamalarından kurtulabilirsiniz.
İlk kurulduğu anlarda Ubuntu’ya tema sağlayan bir yapıya sahipti. Ancak temaları ile sınırlı kalmayarak daha sonraki gelişmeleri, bahsedilen bu yazılımın en iyi Linux dağıtımı listesinde yer almasını da sağlamıştır. Böylece kişiler hem tema hem de yazılım, işletme konusunda daha büyük bir memnuniyet elde etmiştir.
8 -Lubuntu
En hafif Linux dağıtımları 2022 yılında özellikle düşük bilgisayar kullanımına sahip olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bilgisayarı kasmamakla birlikte kolay uyum sağlayarak üst düzey performans sunması amacıyla gereklidir. Aksi takdirde istenen performansı elde etmek neredeyse imkânsızdır.
Bahsi geçen bu dağıtımın genel özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- AMD ile birlikte Intel sahipli 64 bit sürüm,
- 2007 yılından önce üretilmiş olan 32 bit sürümü,
- Apple’a ait olan Macintosh G3/G4 ve G5 için sürüm,
- Intel MAC ürünlerinde Mac 64 sürümü.
- Düşük RAM durumlarında (700 MB) kullanılan bir yazılımdır.
9 – Linux Lite | En İyi Linux Dağıtımı
Adından da anlaşılacağı üzere en iyi Linux dağıtımı yazılımları arasındadır. Temelleri Ubuntu e Debian’a dayanmaktadır. Kurucu ve geliştiricisi Jerry Bezencon önderliğindeki ekiptir. Klasik masaüstü görüntüsü değil özelleştirilmiş bir XFCE masaüstü görünümüne sahiptir. Acemi olanlar için uygun oluşturulmuş bir yazılımdır.
Minimum özellikleri şu şekildedir:
CPU: 1Ghz işlemci |
RAM: 768 RAM |
Depolama: 8 GB |
Çözünürlük: 1024×768 |
Medya: ISO görüntüsü adına DVD ya da USB bağlantısı |
Genel itibari ile tercih edilen özellikleri ise şöyledir:
CPU: 1.5 Ghz işlemci |
RAM: 1024 RAM |
Depolama: 20 GB |
Çözünürlük: 1366×768 |
Medya: ISO için DVD ya da USB bağlantısı |
En İyi Linux Dağıtımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
En iyi Linux dağıtımı konusunda fikir sahibi olunsa da bu yazılımlar hakkında merak edilen sorular oldukça fazladır. Özellikle ilk defa Linux işletim sistemi kullanacak bireylerin bu noktada araştırmaları yaygındır. İşte, en iyi Linux dağıtımı hakkında merak edilen sorular ve cevapları.
En Güzel Görünümlü Linux Hangisi?
Kullanıcılar için en iyi Linux dağıtımı anlayışı değişiklik gösteren bir özelliğe sahiptir. Eğer masaüstü görümü ve kolaylığı önemliyse Ubuntu, Elemantry OS kullanmalısınız. Bilgisayarınız eskiyse en iyisi Linux Lite olarak karşınıza çıkacaktır. Bunların dışında görünüm değil, işlemci gücü ve arka planı önemliyse Zorin ya da Deepin kullanılabilmektedir.
Türkçe Linux Dağıtımları Bulunuyor mu?
Türkçe destekli oluşturulmuş Linux dağıtımları mevcuttur. Kullanıcıların kullanım aşamasında dil desteği alması adına seçenekleri de değerlendirmesi gerekir. Genelde İngilizce kapsamda bu dağıtımların oluşturulduğu bilinmektedir. Birkaç değişim ve ekstra dosya yüklemesi ile Türkçe hale getirebilirsiniz.
En İyi Linux Dağıtımı Ücretli mi?
En iyi Linux dağıtımı listesinde yer alan birçok açık kodlu yazılım ücretli olarak sunulmaktadır. Fakat ücretsiz olarak sunulan birden fazla programın var olduğunu da söylemek mümkündür. Tamamen ihtiyaç ve elde edilmesi istenen özelliğe bağlı olarak hareket etmeli, seçiminizi yapmalısınız. Ücretsiz olan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.