Donanım HaberleriTeknoloji Haberleri

BIOS Güncellemesi Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

BIOS, bilgisayarın en az bilinen fakat belki de en önemli parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayarın sorunsuz bir şekilde açılmasını sağlayan ve başlangıç sürecindeki tüm işlemlerin hızlıca gerçekleştirilmesini amaçlayan BIOS yazılımının ve donanımının sağlığı da büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla düzenli aralıklarla anakartın ve BIOS yazılımının güncelliği kontrol edilmelidir.

Gerekli durumlarda da güncelleme işlemleri gerçekleştirilmelidir. Eğer sizler de bu konu hakkında detayları merak ediyorsanız ve BIOS güncelleme nasıl yapılır sorusunun cevabını araştırıyorsanız doğru içerikte bulunuyorsunuz.

BIOS Nedir? 🎉

BIOS fiziksel olarak anakart üzerinde pil olarak bulunan ve tüm donanımların birbirleri ile bağlantısının oluşturulmasını sağlayan oldukça önemli bir öge olarak bilinmektedir. BIOS sayesinde bilgisayarı ilk açtığınız anda anakart üzerindeki donanımların tanımlaması yapılır ve birbirleri ile iletişim kurmaları sağlanır. Böylece sorunsuz şekilde bilgisayarınız açılır ve donanımlarınız çalışmaya başlar. Bu noktada BIOS pilinin sağlam olması ve anakarta uyumlu bir şekilde yazılımın güncel olması gerekmektedir.

Tüm bunların yanında bilgisayar ve teknolojilerine dair daha fazla bilgiye erişmek isterseniz Teknoloji Haberleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tüm bunların yanında BIOS bilgisayar içerisinde her zaman çalışan bir donanım olarak da bilinmektedir. Elektriğin olmadığı ve bilgisayarın çalışmadığı durumlarda bile saat gibi temel işlevlerin yürütülmeye devam edilmesi için BIOS çalışmasını sürdürür. Böylece donanımlarınız arasındaki bağlantılar da koparılmamış olur. Özellikle depolama aygıtlarınız BIOS üzerinde her zaman görüntülenebilir, değiştirilebilir ve yönetimi sağlanabilir. Ayrıca yine BIOS üzerinden diğer donanımlarınızı kontrol edebilir, overclock gibi işlemler uygulayabilir veya format atabilirsiniz.

BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır? ✔️ 2022
BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır? ✔️ 2022

BIOS Güncelleme Nedir? ❓

BIOS her ne kadar sabit bir donanım olarak bilinse de kendi içerisinde anakart modeline göre değişik yazılımlar barındırabilmektedir. Zaten bu yazılım sayesinde BIOS ekranına erişebilir ve çeşitli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Ayrıca bu yazılımın güncel olması bilgisayar donanımlarınızın da sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Kısacası bu ekran anakartınızın direkt bir yansıması olarak düşünülebilir ve anakart olmadan bilgisayarın sağlıklı çalışmasının mümkün olmadığının bilinmesi gerekir. Bu yüzden BIOS yazılımının sürekli olarak kontrol edilmesi ve gerekli güncellemelerin yapılması gerekir.

BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır? 💻

Sizler de uzun zamandır bilgisayarınızı kullanıyorsanız mutlaka BIOS yazılımınızı kontrol etmeli ve mümkünse güncellemelisiniz. Fakat BIOS çok önemli bir yazılım olduğu için dikkatli bir şekilde ilerlemenizi tavsiye ederiz. Aksi taktirde bilgisayarınız bir daha hiç açılmayabilir veya anakartın değiştirilmesi gerekebilir. Eğer bu konuda yeterli olduğunuz düşünmüyorsanız uzmanlardan yardım almanızı tavsiye ederiz. Yine de işlemleri gerçekleştirmek niyetindeyseniz aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz.

  • Bilgisayarınızı açın ve arama çubuğuna “Sistem Bilgisi” yazın.
  • Gelecek olan ilk uygulamaya tıklayın.
  • Sayfa içerisinde aşağıya kaydırarak “BIOS Sürümü/Tarihi” seçeneğini bulun.
  • Bulduğunuz BIOS modelini internette aratarak güncel bir sürüm olup olmadığını öğrenin.
  • Mevcut sürümünüzden üst bir sürüm bulunuyorsa güvenilir kaynaklardan indirin.
  • İndirdiğiniz klasörün içerisindeki dosyaları boş bir USB Belleğe aktarın.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılma ekranında “F11, F12 veya Del” tuşu ile BIOS ekranına girin.
  • BIOS ekranı içerisinde “Boot” seçeneğini bulun ve tıklayın.
  • Buradaki seçenekler arasından en başa USB Diskinizi getirin.
  • Tüm ayarları kaydederek bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • BIOS yazılımının kurulmasını bekleyin. Bu süre zarfında bilgisayarınızı ellemeyin ve gücünü kesmeyin.
  • Tüm işlemlerden sonra BIOS içerisindeki “Boot” ayarlarınızı eski haline getirin ve USB Belleğinizi temizleyin.

Kullandığınız bilgisayara, anakart modeline ve BIOS sürümüne göre yukarıda bahsetmiş olduğumuz işlemlerin bazılarında değişiklikler olabilir. Fakat benzer mantıkla ilerlemeniz halinde BIOS güncellemesini başarılı bir şekilde tamamlamış olursunuz. Tekrar “Sistem Bilgisi” uygulamasına ilerleyerek güncellemenin yapılıp yapılmadığını teyit edebilmeniz de mümkündür.

BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır? ✔️ 2022
BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır? ✔️ 2022

BIOS Yazılımını Güncellemek Ne İşe Yarar? 🔃

İçeriğimizin başında da bahsettiğimiz üzere BIOS yazılımı bilgisayarınızın tüm donanımlarının çalışabilmesi ve iletişim kurabilmesi için gereklidir. Dolayısıyla her zaman en yüksek performansta çalışması gerekir. Anakart geliştiricileri tarafından sunulan BIOS yazılımları ise bilgisayarınızın çalışma performansını en üst seviyeye getirmeyi amaçlar. Yani uzun süredir kullandığınız bir bilgisayarınız varsa BIOS güncellemesi ile birlikte günümüz şartlarına uygun hale gelmesini sağlayabilir ve performansını arttırabilirsiniz.

BIOS yazılımınızı öğrenemediyseniz Windows 10 Bilgisayar Özelliklerine Bakma Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Umarız sizler de içeriğimizde BIOS nedir ve BIOS Güncelleme nasıl yapılır gibi sorularınıza detaylıca cevap bulabilmişsinizdir. Yine de bu konu hakkında daha önce uğraşmadıysanız ve BIOS güncelleme yapmaya çalışıyorsanız bir bilenden yardım almanızı tavsiye ederiz. Bunun yanında yazılım seçimi yaparken de dikkatli olmayı unutmayın.

BIOS Güncelleme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌

BIOS Güncelleme Nasıl Olur?

BIOS güncellemesi normal bir donanım güncellemesinin aksine işletim sisteminden bağımsız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla riskleri ve getirileri çok daha fazla olacaktır. İçeriğimizde de bahsetmiş olduğumuz işlemler neticesinde daha bilgisayarınız tam anlamıyla çalışmadan BIOS güncellemesi yapabilir ve daha efektif bir kullanıma erişebilirsiniz.

BIOS Güncelleme Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Eğer tüm adımları uygulamanıza rağmen BIOS yazılım güncelleme işleminin tamamlanıp tamamlanmadığından emin olamıyorsanız, bilgisayarınız içerisinde “Sistem Bilgisi” sayfasına ilerleyerek önceki sürümünüz ile mevcut sürümünüzü karşılaştırabilirsiniz. Sürümde bir değişim gözlemliyorsanız BIOS yazılımınız sorunsuz bir şekilde güncellenmiş demektir. Ayrıca bunun için AIDA64 gibi yazılımları da kullanabilirsiniz.

BIOS Güncellemesi Her Şeyi Siler Mi?

BIOS yazılım güncellemesi yalnızca BIOS arayüzünü ve çalışma mantığını güncellemektedir. Dolayısıyla herhangi bir program veya dosyanın silinmesi gibi bir ihtimal bulunmaz. Çünkü yapılan işlem dahili depolama aygıtı üzerinde bile gerçekleşmez. Ancak yanlış yapılan bir işlemin tüm donanımlara zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Böyle bir durumda dosyalarınızın da silinmesi veya bozulması kaçınılmaz olacaktır.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cihat Cavit CEBECİ

TeknoBH İçerik Editörü | WebMaster - BT Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu