Bilişim Teknolojisi Nedir Ne İş Yapar? (Taban Puanları)
Bilişim ve teknolojiye karşı ilginiz bulunuyorsa ancak işletme mantığı ile bu alanda nasıl uzmanlaşacağınızı bilmiyorsanız mutlaka Bilişim teknolojisi nedir ve ne iş yapar sorularına yanıt bulmanız gerekiyor.
Ülkemizde çok fazla bilinmese de oldukça önemli bir alan olan bilişim teknolojisine dair bilgi edinerek ve daha sonrasında tercih listenize ekleyerek planladığınız bölümü okuma fırsatını yakalayabilirsiniz. Gelecekte en etkili sektörlerden biri olacak olan ve içerisinde birçok alan barındıran bilişim teknolojisi hakkında uzmanlaşmayı düşünmüyorsanız bile bilgi edinmeniz gerektiğini de belirtelim.
Bilişim Teknolojisi Nedir? 🎉
Bilişim teknolojisi, bugünkü iş süreçlerinin tamamını teknolojik ortamlar ile birleştirmeyi hedefleyen ve bu alanda uzmanların var olmasını sağlayan oldukça önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü olarak da bilinen bilişim teknolojisi, kişilere günümüz yazılım teknolojilerini göstermekle kalmıyor, bilgisayar yapılarının da öğrenilmesini sağlıyor.
IT alanında bir kariyer hedefliyorsanız veya bilgisayar destekli sistemlerde uzman olmayı amaçlıyorsanız bilişim teknolojisi alanında uzmanlaşmak sizlere birçok şey kazandıracaktır. Ayrıca ilerleyen süreçlerde taleplerinize göre yazılım alanında uzmanlaşarak günümüzün popüler mesleklerinden olan geliştirici mesleğine de sahip olabilirsiniz.
Bilişim Teknolojisi Ders Programı 📚
Bilişim teknolojisi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için ilgili üniversitelerin bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümlerinde bulunan ders kataloglarını incelemek büyük fayda sağlamaktadır. Bu noktada Bilişim teknolojisi nedir sorusuna daha net bir yanıt bulabilir ve görüşlerinizi netleştirebilirsiniz. Örneğin Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilişim Teknolojisi ders programı şöyle listelenebilir:
- Bilgi Teknolojisi Temelleri
- İşletmeye Giriş
- Algoritma ve Veri Yapıları
- Yapısal Programlama
- Bilgi Teknolojileri için Ayrık Matematik
- Veritabanı Yönetim Sistemleri
- İnsan – Bilgisayar Etkileşimi
- İstemci Odaklı İnternet Programcılığı
- İşletim Sistemleri
- Nesne Tabanlı Programlama
- Sayısal Mantık Tasarımı
- Bilgisayar Ağları I-II
- Yazılım Mühendisliği
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Bilgi Sistemleri Güvenliği
Tüm bunların yanında uzmanlaşmak istediğiniz alana göre alabileceğiniz sayısız seçmeli ders ve staj imkanları bulunmaktadır. Birçok üniversitede bu bölümden mezun olmadan önce yapacağınız bitirme projesi ile birlikte de iş hayatına atılmak oldukça kolaylaşacaktır.
Bilişim Teknolojisi Taban Puanları 📊
Eğer bilişim teknolojisi alanına karşı bir ilgiye sahip olduysanız ve üniversite eğitiminizi de bu alanda gerçekleştirmek istiyorsanız taban puanları inceleyebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere 4 yıllık bir lisans bölümü olan Bilişim sistemleri ve teknolojisi taban puanları ve sıralamaları şöyle listelenebilir:
- Atatürk Üniversitesi – 224,3 Sayısal Puanı / 381000 Sıralama
- Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – 225,12 Sayısal Puanı / 380000 Sıralama
- Doğu Akdeniz Üniversitesi – 241,95 Sayısal Puanı / 322500 Sıralama
- Mersin Üniversitesi – 240,55 Sayısal Puanı / 328000 Sıralama
- Yeditepe Üniversitesi – 379,75 Sayısal Puanı / 61200 Sıralama
Çok fazla üniversitede bulunmayan bu bölüme eş değer olarak Yönetim Bilişim Sistemleri, Yazılım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri gibi bölümleri de tercih edebilme şansınız bulunmaktadır. Bu yüzden tüm bunları karşılaştırarak tercih listenizi hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Bilişim Teknolojisi Ne İş Yapar? 👩💻
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümünden mezun olan veya benzer bölümlerden mezun olarak bilişim teknolojisi alanında uzmanlık yapan kişiler, birçok özel ve devlet kurumunda çeşitli rollerde yer alabilirler. Ayrıca genellikle IT (BT) alanında çalıştıkları için diğer çalışanlara kıyasla daha çok kazanç elde etmektedirler.
- Kurumsal Şirketlerde IT departmanlarında uzman olarak
- Yazılım şirketlerinde geliştirici veya sistem yöneticisi olarak
- Ağ ve sistem şirketlerinde yönetici veya uzman olarak
- Üniversitelerde akademisyen olarak
- Bankalarda bilgi teknoloji departmanında uzman veya yetkili olarak
- Devlet kurumlarında teknoloji veya altyapı departmanlarında uzman olarak
Görüldüğü üzere bilişim teknolojisi alanında çalışılabilecek sayısız sektör bulunmaktadır. Bu noktada uzmanlaştığınız alana göre bulut sistemler, yapay zekâ, algoritma ve benzeri noktalarda daha farklı noktalarda yer alabilirsiniz.
Bilişim Teknolojisi Mezunları Ne Kadar Kazanır? 💻
Bilişim teknolojisi alanında çalışan kişiler IT sektöründe çeşitli rollerde yer alabilmektedirler. Dolayısıyla kazançları da oldukça farklı seyretmektedir. Örneğin yazılım alanında kendisini geliştiren bir developer, 7000TL ile 25000TL arası kazanç sağlarken, sistem güvenliğinden sorumlu bir uzman 5500TL ile 30000TL arasında kazanç elde edebilmektedir. Burada önemli olan nokta kişinin tecrübesi, uzmanlığı ve yapmış olduklarıdır.
İçerikte tüm detaylarıyla bilişim teknolojisi nedir, ders programı nasıldır, ne iş yapar ve ne kadar kazanır gibi soruları yanıtlandırmaya çalıştık. Daha fazla bilgi edinmek adına bu bilim dalında eğitim veren kurumlar ve öğrencileri ile iletişime geçebilirsiniz. Bu noktada Youtube videoları veya bilişim teknolojisi ile ilgili çalışmaları da inceleyebilirsiniz.
Bilişim Teknolojisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌
Bilişim Güvenliği Teknolojisi Nedir?
Bilişim veya bilgi güvenliği teknolojisi ise farklı bir bilim dalı olmakla birlikte çeşitli üniversitelerde ön lisans eğitimi olarak verilmektedir. Bu alanda uzmanlık kazanan kişiler ilgili kurumlarda bilgi güvenliğini sağlamakla yükümlü olmaktadırlar. Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ilgili üniversitelerin ön lisans programlarını inceleyebilirsiniz.
Bilişim Teknolojisi Neleri Kapsar?
Bilişim teknolojisi bölümü, ders programında da görülebileceği üzere programlamadan veri yapılarına, işletim sistemlerinden görsel programlamaya kadar birçok alanı içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla bu alanda uzmanlaşan kişiler firmaların bilişim teknolojileri departmanlarında birçok rolde aktif olarak yer alabilirler.