Siyasi Pazarlama Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Siyasi pazarlama; diğer adıyla politik pazarlama, bir siyasi parti ya da siyasi kimliğe sahip bir kişinin ulaşmak istediği hedef ışığında uyguladığı modern pazarlama tekniğidir. Siyasi pazarlama uygulayıcıları yönünden en önemli nokta siyasi pazarlama için sürekli değişen bir yapıya sahip olmasıdır. Değişen yapıya sahip olduğu gerçeği bilinmeli ve bu konu üzerinde durmalarıdır.
Pazarlama, siyasi partiler tarafından hedeflerine ulaşma konusunda etkin kullanılma çabası her gün artmaktadır. Siyasi aktörler, sinerjik etki oluşturma ve kitleleri etkileme çabası içerisindedirler. Arzuladıkları sonuca ulaşmak için mutlaka kapsamlı ve karmaşık yapının kodlarını çözmelidir. Doğru ve isabetli adımlarla etraflarındaki stratejileri şekillendirmelidirler.
Siyasi Pazarlamada Değişen Dinamikler Nelerdir?
Siyasi pazarlama sürekli gelişen, değişen, siyasi kimliklerin ve siyasi partilerin yapılarına, misyonlarına, vizyonlarına göre değil seçmenlerin değişen yapılarına göre düzenlenmesidir. Hedefe ulaşmak için özellikle Instagram, growth-hacking için Twitter ve TikTok platformları öne çıkmaktadır.
Sonuçta siyasi pazarlamanın değişen dinamiklerinin nedeni elde etmek istenilen potansiyel müşteri olarak adlandırılabilecek oy potansiyeli yüksek kitlelerde potansiyeli maksimize etmektir.
Potansiyel kitlenin sosyal medya, geleneksel pazarlama, PR gibi araçlara verdikleri tepkiler her ay değişmektedir. Bu durum göz önünde bulundurularak sürekli kamuoyu araştırması yapılmalıdır. Süreç titizlikle izlenmelidir.
Siyasi Pazarlamada Sosyal Medyanın Yeri
Geçmiş siyasi pazarlama için geleneksel pazarlama faaliyetlerinin ön plandaydı. Siyasi pazarlamanın yenidünyası ve yeni normali sosyal medyadır. Oy potansiyeli yüksek olan gençler özellikle Z kuşağı sosyal medyadan çok etkilenmektedir.
Yalnızca gençler değil Ankara ve İstanbul gibi yüksek nüfusa sahip illerde işlek caddelerin billboardları önünden geçenlerin telefonlarındaki sosyal medya platformlarında gördükleri reklamlarla etkileşime giren kitlenin çoğaldığı bu zamanda geleneksel pazarlama araçlarının görüntülenmesinden fazla etkileşim alanı olan sosyal medyada yer almak artık şart duruma gelmiştir.
Sosyal medyada durumu iki yönlü izlemek en önemli konudur. Siyasi partilerin Instagram hesapları tarafından paylaşılan içeriklerin yorumları hem olumlu hem de olumsuz eleştirilere sahiptir. Bu sayede kamuoyunun nabzını tutmak için en önemli araçtır.
Siyasi Pazarlamada Instagram Reels, Etkin Twitter ve TikTok Kullanımı
Genç kitlelere ulaşabilmek için siyasi partilerin sosyal medyayı aktif kullanması gerekir.
Başlıca kullanması gereken platformlar;
- TikTok
- Twitter,
- Instagram’dır.
Her platformun dinamiklerinin farklı olduğu unutulmamalıdır. İletilmek istenen mesajlar ve hedeflenen kitleler platform bazında farklılaştırılmalıdır. Yeni oy kullanacak olan gençlerin etkileşimi en yüksek olan platformlar Instagram ve TikTok’tur.
Bir aday vizyonu ve misyonunu bu doğrultuda yaparsa TikTok-Reels müziklerle harmanlayarak yayınlarsa görselli bir Facebook gönderisinden yüzlerce kat fazla etkileşim alabilir. Facebook ve Instagram gibi statik görsellerin yanı sıra TikTok ve Reels kullanılması oy potansiyelini arttırmaktadır.
Siyasi Pazarlama Bileşenleri
Siyasi pazarlama, ticari pazarlamaya benzer olarak dört bileşenden oluşur. Bu bileşenler siyasi partinin görüş ve amaçlarına bağlı olarak, hedef seçmenin özelliklerini göz önüne alarak karma oluşturmaya çalışmasıdır. Asıl amacı oy potansiyelini arttırmaktır.
- Ürün; lider, adaylar, parti programları ve parti projeleri
- Fiyat; seçim zamanı taahhüt edilen hizmet sonucunda adaya verilen oy, partiye yapılan hizmetler, üye aidatları olarak ele alınabilir. Gerçek bir fiyattan bahsedilemez.
- Tutundurma; adayı seçmenle buluşturmadır. Miting organizasyonu yapılması (sadece organizasyon kısmı miting bütün olarak tutundurma sayılır) dağıtımdır.
- Dağıtım; hedef seçmeni siyasal ürünü alması için ikna etmek, ürünün değeri hakkında farkındalık oluşturmak için kurulacak iletişim kanallarıdır.
Siyasi partilerin ve adaylarının seçmenlerin oyları için, pazarlama bileşenlerini oluşturan tüm alt bileşenlere ayrı ayrı önem vermesi gerekir. Her seçmen grubun istekleri ve ihtiyaçlarını net olarak belirlemesidir.
Siyasi Pazarlama Nasıl Yapılır?
Siyasi Pazarlama Stratejisi; pazar analizi ve pazar araştırması, hedef pazar seçimi, seçmen davranışı, konumlandırma bir hizmeti pazarlarken uygulanan strateji ve politikaları siyasi pazarlamada uygulanmaktadır.
Hizmet ve malın pazarlamasında pazar fırsatlarını görebilmek amacıyla hedef pazarın çözümlenmesi, tüketici davranışları ve pazarlama bileşenlerinin doğru politikaları belirlenerek yerleştirilmesi gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ülkemizde Siyasi Pazarlama Neden Önemlidir?
Erken seçim kararı ve siyasal pazarlama teknikleri zaman azlığından dolayı daha çok önem kazanmaktadır. Siyasi partiler ve adaylar bu kısa zamanda yoğun bir siyasi pazarlama faaliyetleri sürecek ve seçmenleri etkilemeye çalışacaktır. Siyasi partilerin rakiplerinden farklarını seçmenlere anlatması ve mümkün olduğu kadar çok seçmene ulaşması için önemli bir olgudur.
Siyasi Pazarlamada Sosyal Medya Etkileşimi İçin Gerçek Bir Örnek Verilebilir Mi?
Evet. Mansur Yavaş’ın Instagram hesabı incelendiği zaman bir Reels videosu oldukça dikkat çekmektedir. Toplamda 4.4 milyon izlenen video 311.000 kişi tarafından beğenilmiş ve 4.268 kişi tarafından yorumlanmıştır. Bu veriler ışığında statik görselli Instagram ve Facebook akışlarında paylaşıma oranla Instagram Reels’lerin daha çok etkileşim aldığı görülmektedir.
Seçmenler Sosyal Medyadan Neden Etkilenir?
Oy potansiyelinin yüksek olduğu Z kuşağı gençler zamanlarının birçoğunu sosyal medyada geçirmektedir. Gördükleri reklamlarla etkileşime giren bu seçmen kitleleri geleneksel pazarlamadan daha fazla görüntülenmeye sahip olan sosyal medya platformlarını incelemektedir. Geleneksel medyaya göre sosyal medya, kullanıcı merkezlidir. Bu nedenle gençler tarafından daha çok kullanılmaktadır.
Siyasi Pazarlama Örnekleri Nelerdir?
Devlet Bahçeli Püskevit Stratejisi, Donald Trump Facebook Reklamları Stratejisi, Barack Obama Dijital Pazarlama Stratejisi, Recep Tayyip Erdoğan Z Kuşağı Stratejisi herkes tarafından bilinen seçim stratejilerindendir. Belirli oranda başarı yakalamış örneklerdir.
Siyasi Pazarlamayı Belirleyen Etmenler Nelerdir?
Siyasi pazarlamayı belirleyen etmenler iktidar, muhalefet, seçmenler, baskı grupları, bürokrasidir.