Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hosting seçiminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda yapılan açıklamalar, web sitesi sahiplerinin daha kaliteli hizmetler almasını sağlıyor. Hosting, web sitelerinin barındırılmasını sağlayan bilgisayar sistemleridir. Web sitesi kurulumu yapacağınız zaman domain ve hosting hizmetleri alabilirsiniz.
Hosting seçimi yaparken işletim sistemlerine göre tercih yapabilirsiniz. Hosting türleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, web sitenizi daha güvenli barındırabilir ve erişimlerin daha hızlı yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Doğru seçimler, web sitelerinin yüksek performans göstermesini sağlayacaktır. Her web sitesinin bir hostinge ihtiyacı vardır ve web sitesi içerik yapısına, sunulacak hizmetlere göre seçim yapılmalıdır. Web siteleri hazırlanırken, hangi özelliklerde bir hosting hizmetine ihtiyaç duyduğu belirlenir. İhtiyaçlar belirlendikten sonra hosting arama işlemlerine başlanır.
Hosting için birden fazla firmanın sunduğu hizmetler karşılaştırılmalıdır. Yerli ve yabancı hosting firmaların sağladığı avantajlar belirlenmeli ve en güvenilir olanı seçilmelidir. Web barındırma hizmeti için ne kadarlık bir depolama alanına ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Web sitesi içeriklerinde video ve fotoğraflar çok sayıda yer alacaksa daha geniş depolama alanına ihtiyacınız olacaktır.
Hosting firmasından kiralayacağınız alana göre kira ücreti ödersiniz. Hosting maliyetlerinin daha uygun olmasını sağlamak için ihtiyacınız olan kadar alan kiralaması yapmalısınız. Web siteniz, sadece yazı içeriklerinden oluşuyor ve 5 – 6 sayfası bulunuyorsa ortalama 3 – 4 GB depolama alanına ihtiyacınız olacaktır. İçeriklerde görsel veriler yer alıyorsa depolama alanını ona göre belirlemelisiniz.
Hosting Türleri
Web sitesi içeriklerine erişim yapılabilmesi için hosting sistemlerine ihtiyaç vardır. Web server olarak tanımlanıyor ve web sitelerinin tüm içerikleri ile barındırılmasını sağlar. Erişim performansı yüksek olan siteler, trafiği yoğun olan sitelerdir. Her web sitesinin amacı, kaliteli hizmet almak ve barındırma hizmetlerinde kesintilerin olmamasıdır.
Hosting seçimi yaparken şu türler arasından birisini seçebilirsiniz:
- Shared hosting ( paylaşımlı sunucu),
- Reseller (Bayi hizmeti),
- Co-Location (sunucu bulundurma),
- Dedicated hosting (kiralık sunucu),
Dört farklı hosting türü işletim sistemleri açısından da ikiye ayrılıyor. İşletim sistemi olarak Windows ve Linux kullanılıyor. Web sitelerinin yazılımında kullanılan programlama dillerine göre işletim sistemleri seçilebiliyor.
Hosting Paket Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Hosting firmaları, web siteleri için farklı kapasitelerde barındırma alanı sunuyor. İşletim sistemi, bant genişliği, erişim hızı gibi bazı faktörlere dikkat edilerek seçim yapıldığında, web sitesi performansının artırılması sağlanacaktır.
Hosting paketi seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Doğru hosting firmasının seçilmesi,
- Web sitesi kapasitesine göre barındırma alanı satın almak,
- Sunucu donanım kalitesinin yüksek olması,
- Hizmet sürekliliği olmalı ve 7/24 yayınlama yapabilmesi,
- Bant genişliğinin mümkün olduğu kadar geniş olması,
- Yedekleme özelliğinin olması,
- Sunucuda kaç adet web sitesinin barındırılabileceği,
- Kontrol panelinin kolay kullanışlı olması,
- Aylık trafik bilgisine göre sunucu seçimi,
- SSL sertifika türü,
- Sunucu işletim sistemi ve erişim hızı,
- Sunulan ek hizmetler,
Bu hususlara dikkat edilerek hosting seçimi yapıldığında, erişim sorunu yaşanmayacak ve erişim performansı yüksek olacaktır. Hosting firmaları, yurtiçinden ya da yurtdışından hizmet verebiliyor. En yakın lokasyonda bulunan hostingden hizmet almak birçok avantajlar sağlayacaktır.
Hosting Nedir?
İnternet sitelerine erişim yapılabilmesi ve sitelerin içeriklerini yayınlayabilmesi için bir sunucu üzerinde bulunması gerekiyor. Web barındırma alanı olarak tanımlanan sunucular, hosting olarak biliniyor. Hostingler, web sitelerinin 7/24 yayın yapmasını ve tüm içeriklerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlıyor.
Hostingler, günlük işlemler için kullanılan bilgisayarlara göre daha gelişmiş sistemleri sahiptir. Farklı donanımlara sahip oldukları için aynı anda birden fazla web sitesini barındırabiliyorlar. Hosting seçimi yaparken, paylaşımlı ya da paylaşımsız sunucular kullanılabiliyor.
Hosting Ne İşe Yarar?
Web sitesi hazırlama aşamalarını tamamladığınızda yayın yapabilmek için hosting hizmetlerine ihtiyaç duyarsınız. Barındırma alanı olarak isimlendirilen hostingler, sunucu olarak görev yapar ve web sitelerine aynı anda çok sayıda kullanıcının erişim yapmasını sağlar. İnternet arama motorlarına web sitesinin adresini yazdığınız zaman, hosting üzerinde barındırılan web sitesine erişim sağlanır.
Hosting hizmeti almadan önce web sitesi içeriklerinin yayınlanması mümkün olmayacaktır. Web sitelerinin yayın yapmasını ve kullanıcıların web sitelerine erişim yapmalarını sağlayan sunuculardır. İnternet sitelerinin yazılımında kullanılan dillere göre hosting seçimi yapmalı ve PHP, MySQL gibi siteler için Linux hostingler daha uygundur. ASP kodlama dili kullanılarak hazırlanan web siteleri için Windows tabanlı hostingler tercih edilir.
Hosting Hizmetleri
Hosting firmaları, sundukları tüm hizmetlerini göstererek herkesin web sitesi içeriklerine ve yapısına göre seçim yapmalarını sağlıyor. Tüm hosting firmaları, web barındırma hizmeti veriyor. Barındırma hizmetleri dışında, domain, web hazırlama, hazır site, SSL sertifikası, sunucu bakımı ve yüksek performans sağlayacak çeşitli ek hizmetleri sunuyor. Hosting seçiminde, sunulan hizmetlerin yanında hizmet güvenliğinin nasıl sağlandığı hususlarına da dikkat edilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Veriler Yedekleniyor Mu?
Hosting hizmetlerinin kesintisiz olarak sunulabilmesi en önemli konulardan birisidir. Hosting firmaları, barındırdıkları web sitelerinin tüm içerik verilerini koruma ve yedekleme hizmeti vermek zorundadır.
Web sitesi yöneticilerinin erişimi içi kontrol panelleri girişlerinin şifreli yapılması gerekiyor. Hosting hizmeti alınırken, kullanılacak şifrelerin güvenlik düzeyleri ve değiştirilme periyotları hakkında bilgi veriliyor.
Hosting Değişikliği Yapılabiliyor Mu?
Web sitesi sahipleri, istedikleri zaman hosting değişikliği yapabilmeli ve verilerini kolaylıkla transfer edebilmelidir.
Tüm bu hususlara dikkat edilerek hosting seçimi yapılmalıdır. Kullanılacak e-posta adres sayısı ve erişim hızı gibi hizmetlerin tüm özellikleri incelenerek doğru hosting seçimi yapılabilecektir.