2. El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
2. el araç alırken dikkat edilmesi gereken 10 madde nedir? 2. el otomobil almak isteyenler için nelere dikkat etmelidir? İkinci el araçları olan ilgi her geçen gün daha da fazla artmaktadır. Sıfır araç tedarikinin az olması ve sıfır araçların ikinci ellerden çok daha fazla maliyetli olması, ikinci el araçların daha fazla tercih edilmesine neden oluyor.
Fakat doğru bir seçim yapıldığı zaman ikinci el araçların sıfır araçlardan çok daha avantajlı olduğu göz önüne çıkıyor. Bu hususta ikinci el araç seçimini doğru yapmak çok önemlidir. Aldığınız aracı uzun yıllar boyunca kullanmak ve daha az maliyete girmek için, ikinci el araçları alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
İkinci el araçlardan yüksek düzeyde bir verim almak, doğru bir aracı seçmenize bağlıdır. Bu yüzden ikinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken kriterleri iyi bilmeniz gerekir. İkinci el araçlar önceki sahipleri tarafından belli bir süre kullanırlar. Bu nedenle araçta hasar ya da arıza durumlarının olması normaldir.
Bu tip durumları önceden bilmek aracınızı daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü kullanabilmeniz açısından gereklidir. İkinci el araçların her zaman güvenilir kişilerden satın alınması gerekir. Ayrıca araca dair tüm bilgi ve belgeleri bilmeniz önemlidir. Paranızın boşa gitmemesi ve araba dolandırıcılarına para kaptırmamanız için dikkat edilmesi gerekenlere mutlaka göz gezdirin.
İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Hasar kaydını sorgulayın.
- Boya ve kaporta ekspertizi yaptırın.
- Aracın kilometresini kontrol edin.
- Arabanın piyasadaki değerini ve popülaritesini öğrenin.
- Aracın satıcısını iyi tanıyın.
- Lastik kontrollerini yapın.
- Parçaların orijinal olup olmadığına bakın.
- Ekipmanların ve yedek anahtarın durumunu öğrenin.
- Test sürüşü yapın.
- Aracın fiyatı konusunda pazarlık yapın.
Bu 10 maddeyi hiçbir şekilde ihmal etmeyin. Doğru ve kendinize en uygun ikinci el aracı alabilmek için bu hususları bilmeniz gerekiyor.
İkinci El Araç Alırken Ne Sorulmalıdır?
İkinci el araç alırken araç sahibine sormanız gereken bazı sorular vardır. Bu soruları satın alma işlemi yapmadan önce mutlaka sorun.
İkinci el araç alırken sormanız gerekenler şunlardır:
- Aracın hasar kaydı olup olmadığını sorun.
- Aracın ekspertiz raporuna sahip olup olmadığını sorun.
- Boya ekspertizi yaptırın.
- Donanım ve motor özelliklerini sorun.
- Aracın kilometresini öğrenin.
- Otomobilin trafik cezası alıp almadığını öğrenin.
Bu soruların cevaplarını öğrenmeden ikinci el araba alımı yapmayın. Çünkü bu alanlarda herhangi bir sorunun olması ileride sorun yaşamanız anlamına gelir.
İkinci El Araba Almanın Püf Noktaları
İkinci el araba alırken bazı püf noktaları bilmek gerekir. Böylece satın alacağınız en doğru aracı rahatlıkla bulabilirsiniz. İkinci el araç almak istediğinizde ilk yapmanız gereken şey doğru aracı belirlemektir.
Bu hususta nasıl bir araç modeline ihtiyacınız olduğunu iyi bilmelisiniz. Aracı seçtikten sonra yapmanız gereken ikinci şey ise aracın lastiklerini incelemektir. Çünkü araç lastikleri otomobilin durumunu belli eden en önemli unsurlardan biridir. Bunların yanı sıra aracın geçmişini de bilmek gerekir.
Bu konuda araç satıcısından bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda araç motorunun gerekli bakımları aldığından emin olmalısınız. Bakımsız bir motor ileride size büyük masraflar açabilir. Bu tür maliyetlere girmemek için araç motorunun sağlam ve bakımlı olması gerekir. Aracın kaportasına bakmak da dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktadır. Arabanın kaportası ne kadar düzgün olursa kendisi de o kadar düzgündür.
İkinci el araba alırken alım satım sürecinin püf noktalarına da dikkat etmeniz gerekir. Araba almaya karar verdiğiniz ilk anda yapmanız gereken en önemli şey bütçe belirlemesidir. Bu sayede bütçenize uygun olan arabalar üzerinden seçim yapmaya başlarsınız. Daha sonra almayı planladığınız otomobilin ne kadar zamandan beri kullanıldığını öğrenmelisiniz.
Ardından araç bakımlarını dikkate almalısınız. Aracın yakıt tüketimi konusunda nasıl olduğunu öğrenmelisiniz. Ek donanımlarını ve yedek parçalarını öğrenmeyi de ihmal etmemelisiniz. Satın alma işlemlerinizi her zaman güvenilir kişilerle yapmalısınız.
İşlemlerin noterde yapılmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca satın alma işlemleri için gerekli olan belgelerin doğruluğundan emin olmalısınız. Bu hususta güvendiğiniz ya da tanıdığınız insanlardan ikinci el araba satın almalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
İkinci El Araba Km. Ne Kadar Olmalı?
Alınacak olan araç bakımlarını eksiksiz bir şekilde görmüş ise kilometresi 300.000 olsa bile iyi olarak kabul edilir. Fakat bu kilometrenin üzerinde ikinci araç satın alan bazı bireyler de arabalarından memnun kaldıklarını söyleyebiliyorlar.
İkinci El Araba Aldım İade Edilir Mi?
Açık artırma ya da hemen al seçenekleriyle satın aldığınız otomobili teslim aldıktan sonraki ilk 14 gün içerisinde ekspertiz raporunda belirtilen kusur ya da hasarlardan farklı bir durumla karşılaşırsanız garanti kapsamında iade yapabilmeniz mümkündür.
İkinci El Araba Alırken Nasıl Ödeme Yapılır?
İkinci el araba satın alırken havale, çek ya da nakit gibi çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir.
İkinci El Araba Satışlarında Cayma Süresi Ne Kadar?
İkinci el araba satışlarında cayma süresi kanuni haklar kapsamında 30 gün olarak belirlenmiştir.
İkinci El Araç Satışında Vergiyi Kim Öder?
Araç satış işlemleri noterde yapılır. Bu işlemler yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödenmesi gerekir.