Teknoloji Haberleri

İşletim Sisteminde Seçim Nasıl Olmalıdır?

İşletim sisteminde seçim nasıl olmalıdır? Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu soru hala sorulmaktadır. Bu soruya en kısa ve en net olarak şu cevabı verebiliriz.  İşletim sistemi, bir cihazın ana beynidir. Cihazınızın performansını en üst düzeyde kullanabilmek için doğru bir işletim sistemi tercihi yapmalısınız. Bunun için en başta ihtiyaçlarınız ve gereksinimleriniz yer alıyor.

Bilgisayardaki ihtiyaçlarınıza göre işletim sistemini seçmeniz gerekiyor. Tabi burada bir diğer önemli nokta ise bilgisayarın donanımlarıdır. Bilgisayar özelliklerini inceleyerek en uygun işletim sistemini seçmelisiniz. Yeni teknolojiye sahip bir bilgisayarınız var ise en güncel işletim sistemini seçmeniz çok daha iyi olacaktır.

İşletim Sistemi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İşletim Sisteminde Seçim Nasıl Olmalıdır?
İşletim Sisteminde Seçim Nasıl Olmalıdır?

 Bir işletim sistemi seçiminde dikkate alınabilecek durumlar aşağıda belirtildiği gibi olabilir:

  • Cihazın performansını doğrudan etkilediği için cihaza en uygun tercihi yapmak en önemli seçenek olabiliyor.
  • Diğer bir seçenek ise; kişinin iş performansına göre işletim sistemleri arasında bir tercih yapılabilir.
  • Fiyat doğrudan etkili olamasa da bazı durumlarda seçenek olabilir. Eğer cihaz performansınızı en üst düzeyde kullanabilmek istiyorsanız ,bu en son düşünülmesi gereken durum arasındadır. Örneğin; bazı işletim sistemleri açık kaynak kodlu yazılıyor. Ücret bazında ele alındığında ücretsiz olan bu işletim sistemleri , eğer güvenlik konusunda bir ek koruma istiyorsanız sizi korumakta oldukça yetersiz kalabiliyor.
  • İş performansı arasında bulunsa da ayrı bir seçenek olan güvenlik ihtiyacına göre de işletim sistemleri arasında tercih yapılabilir. Çünkü bazı işletim sistemleri dışarıdan gelen tehlikelere karşı kullanıcısına doğrudan daha fazla koruma sunabiliyor.
  • Kolay kullanım seçeneği de kullanıcıları oldukça çekebiliyor. En önemli sebep olarak da kalabalık bir iş ortamında kullanım kolaylığı sayesinde alınan bir işletim sistemi için en bir eğitim gerektirmemesi olabiliyor.

İşletim Sistemi Seçimini Nasıl Yapmalıyım?

İşletim Sisteminde Seçim Nasıl Olmalıdır?
İşletim Sisteminde Seçim Nasıl Olmalıdır?

 Ülkemizde birçok açık ve kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerini kullanım izni bulunmaktadır. Bu işletim sistemleri açık, kapalı, ücretli ve ücretsiz olarak gruplandırılabilir.

Peki neye göre bu seçimler yapılır?

  • İşe dayalı bir sisteme göre
  • Tamamen güvenlik koruması üzerine
  • Eğitim üzerine
  • Kişisel bir kullanım amacıyla gibi sebeplerle seçimler yapılıyor

İşe dayalı bir işletim sistemi seçilirken daha çok kapalı kodlama tercih ediliyor. En büyük sebebi ise dışarıdan işle ilgili tehdit unsuru oluşturabilecek bir durumla karşı karşıya kalınmamasının istenmesi denilebilir.

Ancak daha üst düzeyli koruma gerektiren bir iş veyahut tamamen güvenlik üzerine kurulmuş bir sistemde de aynı şekilde kapalı kodlama ancak daha üst düzeyde güvenlik imkanı sağlayan bir işletim sistemi seçiliyor. Eğitimde ise genel olarak tamamen açık kaynak kodlu işletim sistemleri seçiliyor. Eğitim ve öğretme amaçlı olduğu için güvenlik düzeyi çok aranmıyor.

Kişisel kullanım alanına gelindiğinde , tamamen kişinin kendi özgür kullanım alanıyla ilgili bir seçim olabiliyor. Ancak kişisel kullanımda kişi kullandığı cihaz üzerinden aynı zamanda iş ile ilgili işlemlerini de yapacak ise o zaman güvenlik açısından daha güçlü bir işletim sistemi seçebiliyor.

Örneğin bir bankacılık sektöründe çalışıyor ve evde işinizin devamını getiriyorsanız o zaman güvenlik sizin içinde önemli olmalı. Çünkü verilerinizin korunması sizin olduğu kadar iş vereniniz tarafından da önemli olabiliyor. Tüm bunlar dikkate alındığı taktirde bir işletim sisteminde ücret, güvenlik, cihaz, kişisel kullanım alanları oldukça önemli olabiliyor.

İnternette güvende olmanın yollarını merak ediyorsanız, içeriğimize mutlaka göz atmalısınız.

İşletim Sisteminde Seçim Nasıl Olmalı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

İşletim sistemi nasıl seçilir?

İşletim sistemi seçerken en güncel versiyon olmasına dikkat etmek gerekir. Fakat bilgisayarınızın donanımsal özellikleri yeterli değilse bir alt versiyonu seçmeniz daha iyi olacaktır.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cengiz Hakkı KILIÇ

Teknobh.com Kurucusu ve Yöneticisi. | Sistem Destek Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu