En İyi Telefon Hızlandırma Yöntemleri (Kesin Etkili)
Zaman içerisinde telefonlarımız yavaşlamakta ve eski performansını bizlere sunamamaktadır. Fakat çeşitli telefon hızlandırma yöntemleri ile bu yavaşlamanın önüne geçebilmek mümkündür. Bu noktada hangi işlemleri yapacağınızı iyi bir şekilde öğrenmek ve telefonunuzun neden yavaşladığını bilmek, mevcut sorunların üstesinden gelmenizi kolaylaştıracaktır.
Bunun yanında telefonunuzun sağlığını koruyabilmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri de öğrenerek yüksek performansa erişebilirsiniz. İçeriğimizi incelemeye devam ederek telefon hızlandırma yöntemlerinin tamamını öğrenebilirsiniz.
Telefon Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir? 🚀
Akıllı telefonlar, teknolojik cihazlar kategorisine girdikleri için zaman içerisinde performans kaybı yaşamaları, yazılım veya donanım problemleri meydana getirmeleri oldukça mümkündür. Bu durum uzun bir süre boyunca problem yaratmıyor gibi gözükse de ilerleyen zamanlarda telefonunuzu kullanmanızı engelleyebilir. Dolayısıyla mevcut telefonunuzun sağlığını her zaman korumanız ve herhangi bir yavaşlama ile karşılaştığınızda telefon hızlandırma yöntemlerini uygulamanız gerekecektir.
Telefon hızlandırma yöntemleri ile birlikte mevcut telefonunuzu ilk günkü performansına geri getirebilir ve mevcut uygulama ve oyun performansını daha yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz. Bu yüzden belirtilen yöntemleri uygulamak için illa ki telefonunuzun kasmasına veya donmasına gerek bulunmamaktadır. İstediğiniz her zaman belirtilen işlemleri uygulayabilirsiniz.
Telefonunuzu Hızlandırmak için Bilmeniz Gerekenler 😎
Bugün kullandığınız telefonun modeline ve markasına göre çeşitli farklı yöntemler bulunuyor olsa da genel olarak birkaç yöntemi uygulayarak telefonunuzu hızlandırmanız mümkün olmaktadır. Bu işlemlerin her birini detaylı bir şekilde uygulamanız halinde ise oldukça hızlı ve performanslı bir telefona sahip olursunuz. Fakat dikkatli olmayı ve verilerinizi yedeklemeyi unutmamanız gerekiyor.
Depolama Alanını Temizleyin ⬅️
Depolama alanının neredeyse hepsini kullanan bir telefona sahipseniz, zaman içerisinde ciddi yavaşlamalar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla çeşitli depolama alanı kontrol eden uygulamalar yardımıyla kullanımlarınızı görüntüleyebilir ve dosyalarınızı silmeye başlayabilirsiniz. Daha sonrasında telefonunuzu yeniden başlattığınızda hız üzerinde ciddi bir değişim olduğunu göreceksiniz.
- Yüklü Uygulamalar
- Çeşitli Gömülü Hizmetler
- Fotoğraf ve Video gibi Kullanıcı Dosyaları
- İndirilen Veriler
- Uygulama içi önbellek ve dosyalar
Yukarıda belirtmiş olduğumuz ögelerin her biri ciddi depolama alanını kullanmakta ve telefonunuzun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla kullanmadığınız uygulamaları silerek, fotoğraflarınızı ve videolarınızı başka bir cihaza aktararak depolama alanınızı ciddi ölçüde boşaltabilirsiniz.
RAM Kullanımını Düşürün ⬅️
RAM olarak tanımlanan bellek, her telefonda farklı bir boyutta olmaktadır. Fakat günümüzde en az 2GB en fazla 12GB telefon belleğine sahip olursunuz. Bellek kullanımının yüksek olması halinde ise telefonunuz kullanılamaz hale gelecektir. Bellek kullanımını arttıran ögeler de açık uygulamalar, hizmetler ve işlemler olmaktadır. Uygulama mağazaları üzerinde bulunan RAM temizleme uygulamalarını indirerek kullanımın azaltılmasını ve telefonunuzun hızlanmasını sağlayabilirsiniz.
Güncellemeleri Kontrol Edin ⬅️
Her telefon zaman içerisinde güvenlik, sistem ve yükseltme güncellemeleri almaktadır. Bu güncellemelerin yüklenmesi ile telefonunuz güncel uygulamalara daha kolay uyum sağlar, zararlı dosyalara karşı daha korunaklı olur ve donanımlarını daha verimli bir şekilde kullanabilir. Bu yüzden aralıklarla güncellemelerinizi kontrol etmek ve yüklemek yavaşlamış olan telefonunuzu hızlandırabilir. Konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz Telefon Güncellemesi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Ekranları Temizleyin ⬅️
Ekranları temizleyin başlığını her iki anlamda da anlayabilirsiniz. Öncelikle tozlu olan ve uzun süredir iç dış temizliği yapılmayan telefonlar zaman içerisinde yavaşlamaya mahkûm olacaktır. Dolayısıyla çok ıslak olmayan bir bezle her gün telefonunuzu silmeyi ve girişlerini detaylı olarak temizlemeyi unutmayın. Bunun yanında telefonunuzu açtığınızda karşınıza gelen ana ekrandaki ögeleri de temizleyerek kasma probleminin önüne geçebilirsiniz. Bu noktada ana sayfada görüntülenen uygulama ikonlarını azaltabilir ve daha karanlık tonlarda arka plan fotoğrafı tercih edebilirsiniz. Widget gibi ögelerin de telefonunuzu yavaşlatacağını unutmayın.
Kullanılmayan Hizmetleri Devre Dışı Bırakın ⬅️
Uygulamaların yanında telefonun arka planında çalışan sayısız hizmet bulunmaktadır. Bunların bir kısmı manuel olarak açılıp kapatılabildiği için, kapatma işlemini yaparak telefonunuzda performans artışı elde edebilirsiniz. Bu hizmetler şöyle listelenebilir:
- E-Posta Senkronizasyonu
- Konum
- Bluetooth
- Güç Tasarrufu Modu
- Mobil Erişim Noktası
- Yakındakilerle Paylaşma
- Airdrop
- Dolby Atmos
Bu tür hizmetleri devre dışı konuma getirerek hem telefonunuzun enerji kullanımını azaltabilir hem sağlığını koruyabilir hem de daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada yalnızca anlık olarak ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri aktif hale getirmeniz gerekiyor.
Fabrika Ayarlarına Geri Dönün ⬅️
Eğer yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemler kısa vadede işe yaramasına rağmen uzun zamanlarda herhangi bir avantaj sağlamıyorsa ve telefonunuz halen kasmaya devam ediyorsa fabrika ayarlarına dönme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece telefonunuzdaki tüm dosyalar ve veriler temizlenir ve yeni bir işletim sisteminin kurulumu gerçekleştirilerek ilk günkü haline geri döndürülür. Örnek olarak Android Fabrika Ayarlarına Sıfırlama başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bunların dışında ısınma, kasma ve yavaşlama sorunları her geçen gün daha artıyor ve belirtilen yöntemlerin hiçbiri işe yaramıyorsa ilgili teknik servislere başvurmak veya telefonunuzu garantiye göndermek etkili bir çözüm olacaktır. Uzmanlar telefonunuzu inceleyerek mevcut donanım veya yazılım problemlerini bulabilir ve nasıl giderileceği hakkında sizi bilgilendirebilirler. Ayrıca telefon modelinize göre de telefon hızlandırma yöntemlerini araştırabilirsiniz.
Telefon Hızlandırma Yöntemleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌
Telefonum Yavaşladı Ne Yapmam Lazım?
Telefonunuz yavaşladığında ilk kontrol etmeniz gereken şey sağlığının yerinde olup olmadığı olacaktır. Isınma sorunu var mı, çeşitli uygulamalar gereğinden fazla enerji mi tüketiyor, batarya problemleri mi mevcut gibi soruları kendinize sorabilir ve bunlardan yola çıkarak içeriğimizde bahsetmiş olduğumuz telefon hızlandırma yöntemlerini uygulamaya başlayabilirsiniz.
Android Telefon Neden Yavaş?
Android telefonlar açık kaynak kodlu bir yapıya sahip oldukları için içerisine her türlü yazılım yüklenebilmektedir. Bu noktada bazı telefon firmaları kendi yazılımları yüklerken, bazı durumlarda farkında olmadan zararlı yazılımlar yükleyebilirsiniz. Donanımlar da eskimeye mahkûm oldukları için zaman içerisinde yavaşlamaları kaçınılmaz olmaktadır.
Telefonun Eskimesi Yavaşlamasına Sebep Olur Mu?
İçeriğimizde ve diğer telefon ile alakalı paylaşımlarımızda da belirttiğimiz gibi telefonunuzun sağlığını ne kadar korumayı başarırsanız ömrü o kadar uzun olacaktır. Fakat eninde sonunda telefonunuz eskiyecek ve bu durum yavaşlamaya sebep olacaktır. Ayrıca yazılım güncellemelerinin gerisinde kalan telefonlar da her türlü yavaşlama problemlerini meydana getirecektir.