Windows 10’da Tek Satır Kod Harddiski Bozuyor!
Geçtiğimiz günlerde Windows 10 işletim sisteminde oldukça önemli bir güvenlik açığı tespit edildi. Bu açık sayesinde tek satır kod ile harddiski bozmak mümkün. İşte Detaylar
Kısa bir süre önce Windows 10 işletim sisteminde, tek satırlık kod kullanılarak NTFS dosya sistemlerinin devre dışı bırakılmasına olanak sağlayan bir güvenlik açığı tespit edildi. Söz konusu açığın bilgisayarlarda ki sabit diskin arızalanmasına sebep oluyor.
Söz konusu güvenlik açığında daha kötüsü “cd c:\:$i30:$bitmap” şeklinde ki bu kodun ZİP arşivi, HTML dosyası, klasör ve hatta basit bir Windows kısayolunun içerisine gizlenebilmesi. Kullanıcıların bu kodu içeren dosyanın bulunduğu klasörü açtığında, otomatik olarak sabit sürücüsünün bozulma işlemini başlatıyor.
Windows 10’da ki açık tarayıcılarda bile çalışıyor
Güvenlik açığında ortaya çıkan bu kodun komut satırı dışında, tarayıcıda ki adres satırına yapıştırılıp çalıştırması bile dosya sistemine zarar veriyor. Bu işlemden hemen sonra sabit diskte oluşan hatanın onarılması için bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyen bir hata mesajı ile karşılaşıyorsunuz.
Sistemi yeniden başlattıktan sonra sürücüde ki bozuk bölümlerin onarılması için Chkdsk aracı devreye giriyor. Ancak bu kodun verdiği zararı Chkdsk aracı bile onaramıyor. Böyle bir durumda diske manuel müdahale etmeniz gerekiyor veya direkt olarak sabit diski değiştirmeniz gerekiyor.
Windows 10’da ki güvenlik açığı için Microsoft açıklama yaptı
Microsoft, Windows 10′da ki güvenlik açığı için bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, gelecek olan güncelleme ile bu sorunun ortadan kalkacağını bildirdi.